https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dietetyk o rakotwórczości mięsa: - Brakuje jasnych i naukowych dowodów naukowych [wideo]

TVN24/x-news
TVN24/x-news
Światowa Organizacja Zdrowia ostrzegła, że czerwone i przetworzone mięso może powodować raka.

Lekarze i dietetycy jednak uspokajają: wystarczy zdrowy rozsądek i dobrze zbilansowana dieta.

- Rzeczywiście, badania wskazują na to, że to mięso jest rakotwórcze. Natomiast potwierdzone badania dotyczą mięsa przetworzonego. Myślę, że akurat każdy odniesie korzyści, jeśli całkowicie wyeliminuje mięso przetworzone, takie jak na przykład parówki - powiedziała Urszula Somow, dietetyk. Dodaje jednak, że "brakuje jasnych i pewnych dowodów naukowych", że nowotwory mogą być spowodowane przez taką dietę.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska