Takie osoby nie mogą jeść bigosu
Tradycyjny polski bigos przygotowujemy z kiszonej kapusty, grzybów, dodatków mięsnych: żeberka, kiełbasy, boczeku, wołowiny, karkówki, schabu, różnych gatunków wędlin czy dziczyzny. Potrawa o bogatym smaku i wspaniałym aromacie jest niestety bardzo ciężkostrawna. Unikać jej powinny osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze, nerki i choroby układu sercowo-naczyniowego. Nie jest polecana też przy przewlekłych schorzeniach układu pokarmowego.
Przeczytaj także: Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść maku. Im może zaszkodzić świąteczny makowiec
Dodaj te przyprawy do bigosu, a będzie łatwiej strawny
Boże Narodzenie w głównej mierze świętujemy z bliskimi przy stole. Mieszanka rozmaitych dań kuchni polskiej często kończy się wzdęciami, zgagą, bólem brzucha i innymi dolegliwościami układu trawiennego.
Szczególnie nie warto przesadzać z bigosem. Aby był łatwiej strawny możemy dodać do niego pewne zioła i przyprawy. Sprawdź w galerii przepis na lekkostrawny bigos:
