Składniki:
- 2 filety dorsza ze skórą
- 4 łyżki mąki krupczatki
- Olej do smażenia
- 1 kg pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka zielonych oliwek
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- Kilka listków świeżej bazylii
- Sól, pieprz - do smaku
Filety osusz papierowym ręcznikiem, dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej. Smaż rybę, zaczynając od strony ze skórą, przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni.
Na patelnię wlej oliwę, dodaj drobno pokrojony czosnek, lekko przesmaż. Dodaj pokrojone na połówki pomidory. Wlej wino. Duś, aż pomidory będą miękkie. Dodaj rozdrobnione oliwki i połowę bazylii.
Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj masło. Dopraw do smaku.
Gorącym sosem polej rybę, posyp resztą listków bazylii.