https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dorsz w sosie winno-maślanym z pomidorami

Wideo
od 16 lat

Składniki:

  • 2 filety dorsza ze skórą
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • Olej do smażenia
  • 1 kg pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka zielonych oliwek
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Sól, pieprz - do smaku

Filety osusz papierowym ręcznikiem, dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej. Smaż rybę, zaczynając od strony ze skórą, przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni.

Na patelnię wlej oliwę, dodaj drobno pokrojony czosnek, lekko przesmaż. Dodaj pokrojone na połówki pomidory. Wlej wino. Duś, aż pomidory będą miękkie. Dodaj rozdrobnione oliwki i połowę bazylii.

Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj masło. Dopraw do smaku.

Gorącym sosem polej rybę, posyp resztą listków bazylii.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska