https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dynia w zalewie, ćwikła, śliwki w occie, dżem malinowy - przepisy na tradycyjne przetwory

Agata Wodzień-Nowak
Opracowanie:
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych 12 lipca 2019 roku  w kategorii Produkty Warzywa i owoce w województwie łódzkim.Autorzy zgłoszenia zaznaczają, że przeznaczone do produkcji przetworów maliny, powinny być odpowiednio dojrzałe, dorodne, aromatyczne i soczyste. Owoce zbierane są ręcznie, w suche, słoneczne dni, nigdy deszczowe.Maliny oczyszczamy z liści, jeśli pojawiły się między owocami. Następnie należy starannie przebrane maliny układać jedna obok drugiej na talerzach, przesypać cukrem i odstawić na noc. Kolejnego dnia gotujemy maliny w przygotowywanym wcześniej syropie z wody i cukru. Maliny smażymy na wolnym ogniu, aż do uzyskania właściwej konsystencji, często mieszamy, aby dżem się nie przypalił. "W celu przedłużenia trwałości dżemu, maliny z cukrem smaży się po kilka minut, po czym odstawia na około 10 minut i dosmaża jeszcze kilkukrotnie. Następnie maliny przelewa się do salaterki i na drugi dzień powtarza się czynność smażenia. Tak powstały dżem, nakładany jest do szczelnie zakręcanych, wyparzonych wcześniej słoików, które odwracane są do góry dnem", instruują autorzy przepisy na dżem z malin wpisany na LPT w województwie łódzkim.
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych 12 lipca 2019 roku w kategorii Produkty Warzywa i owoce w województwie łódzkim.Autorzy zgłoszenia zaznaczają, że przeznaczone do produkcji przetworów maliny, powinny być odpowiednio dojrzałe, dorodne, aromatyczne i soczyste. Owoce zbierane są ręcznie, w suche, słoneczne dni, nigdy deszczowe.Maliny oczyszczamy z liści, jeśli pojawiły się między owocami. Następnie należy starannie przebrane maliny układać jedna obok drugiej na talerzach, przesypać cukrem i odstawić na noc. Kolejnego dnia gotujemy maliny w przygotowywanym wcześniej syropie z wody i cukru. Maliny smażymy na wolnym ogniu, aż do uzyskania właściwej konsystencji, często mieszamy, aby dżem się nie przypalił. "W celu przedłużenia trwałości dżemu, maliny z cukrem smaży się po kilka minut, po czym odstawia na około 10 minut i dosmaża jeszcze kilkukrotnie. Następnie maliny przelewa się do salaterki i na drugi dzień powtarza się czynność smażenia. Tak powstały dżem, nakładany jest do szczelnie zakręcanych, wyparzonych wcześniej słoików, które odwracane są do góry dnem", instruują autorzy przepisy na dżem z malin wpisany na LPT w województwie łódzkim.
Lato i wczesna jesień to okres, w którym mamy największy dostęp do świeżych lokalnych owoców i warzyw. Robienie własnych przetworów znów jest modne i chętnie sięgamy po przepisy naszych mam i babć. Tradycyjne receptury na warzywne i owocowe zaprawy znajdują się np. na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. Wypróbuj sprawdzone przepisy na przetwory.

Zobacz wideo: Polska europejskim liderem w produkcji malin

Okazałe buraczki, dojrzewające dynie, wyrośnięte ogórki i szereg wciąż owocujących drzew i krzewów owocowych kuszą, by ich smak zachować na jesienne i zimowe miesiące. Zastanawiasz się, jakie przetwory przygotować w tym sezonie?

Sięgamy po garść podpowiedzi w postaci przepisów z Listy Produktów Tradycyjnych. Są tu zaprawy z owoców i warzyw z różnych stron Polski. Sięgamy po przykłady z Kujawsko-Pomorskiego, Łódzkiego, Wielkopolskiego, Pomorskiego czy Lubelskiego.

Tradycyjne przepisy na przetwory z warzyw i owoców

W galerii znajdziesz przepisy na takie przetwory, jak:

  • Bania, czyli dynia w zalewie
  • Susz owocowy – dawniej „brzad”
  • Fjut/cyrop z buraków
  • Gruszki szaruszki w syropie
  • Śliwka w occie
  • Ogórek kiszony „osiecki”
  • Dmosiński dżem z malin
  • Konfitura agrestowa z Osse
  • Żurawina z Kaszub ucierana na surowo
  • Konfitura z owoców róży
  • Ćwikła z Werbkowic

Przepisy są orientacyjne, nie ma tu precyzyjnych wskazań dotyczących ilości składników.

Źródło przepisów: www.gov.pl/web/rolnictwo/lista-produktow-tradycyjnych

To też może Cię zainteresować

Okazje
Wybierz rower idealny na przejażdżki
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Sport to zdrowie!
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska