Zobacz wideo: Polska europejskim liderem w produkcji malin
Okazałe buraczki, dojrzewające dynie, wyrośnięte ogórki i szereg wciąż owocujących drzew i krzewów owocowych kuszą, by ich smak zachować na jesienne i zimowe miesiące. Zastanawiasz się, jakie przetwory przygotować w tym sezonie?
Sięgamy po garść podpowiedzi w postaci przepisów z Listy Produktów Tradycyjnych. Są tu zaprawy z owoców i warzyw z różnych stron Polski. Sięgamy po przykłady z Kujawsko-Pomorskiego, Łódzkiego, Wielkopolskiego, Pomorskiego czy Lubelskiego.
Tradycyjne przepisy na przetwory z warzyw i owoców
W galerii znajdziesz przepisy na takie przetwory, jak:
- Bania, czyli dynia w zalewie
- Susz owocowy – dawniej „brzad”
- Fjut/cyrop z buraków
- Gruszki szaruszki w syropie
- Śliwka w occie
- Ogórek kiszony „osiecki”
- Dmosiński dżem z malin
- Konfitura agrestowa z Osse
- Żurawina z Kaszub ucierana na surowo
- Konfitura z owoców róży
- Ćwikła z Werbkowic
Przepisy są orientacyjne, nie ma tu precyzyjnych wskazań dotyczących ilości składników.
Źródło przepisów: www.gov.pl/web/rolnictwo/lista-produktow-tradycyjnych
To też może Cię zainteresować
Wybierz rower idealny na przejażdżki
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Sport to zdrowie!
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wideo