Na tydzień przed rozpoczęciem Wielkiego Postu, w czwartek przed Środą Popielcową, mamy w Polsce Tłusty Czwartek. Zajadając się głównie pączkami i faworkami zaczynamy ostatni tydzień karnawału. A gdyby w tym roku te kupne zastąpić przygotowanymi własnoręcznie? Z konfiturą różaną, malinami albo czekoladą? Wypełnienie pączka zależy tylko od Was.
Składniki na pyszne tradycyjne pączki
- 1,5 szklanki mąki
- 30 g drożdży
- 3 żółtek
- 1/4 szklanki cukru
- 7 łyżek masła
- łyżka wódki lub octu
- 1 szklanka przegotowanego ciepłego mleka
- 3/4 łyżeczki soli
- łyżka cukru
- smalec do smażenia (można zastąpić olejem)
- konfitura z róży do smażenia
- cukier puder wymieszany z wanilią
- skórka pomarańczy lub cytryny
Jak zrobić pączki krok po kroku?
- Potrzebna nam będzie oczywiście miska i łyżka do mieszania składników, a także pałka do ucierania. Drożdże ucieramy z łyżką cukru i ćwiercią szklanki mleka. Przykrywamy i zostawiamy w cieple.
- Z cukru i żółtek przygotowujemy kogel-mogel, mieszamy z pozostałym mlekiem.
- Mąkę i sól przesiewamy do miski, wlewamy żółtka z mlekiem, drożdże. Możemy w tym momencie dodać także cytrusowy posmak - startą skórkę cytryny lub pomarańczy.
- Całość mieszamy, dodajemy wódkę/ocet. Wyrabiamy ciasto do chwili, kiedy będzie gładkie i lśniące.
- Przykrywamy ciasto na pączki ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia. Podwoiło objętość? Można działać dalej.
- Lekko natłuszczonymi dłońmi odrywamy małe kawałki ciasta, rozpłaszczamy i na taki placuszek nakładamy konfiturę. Końce zbieramy do siebie i sklejamy. Formujemy kulkę.
- Surowego jeszcze pączka odkładamy na deskę posypaną mąką (zlepieniem do dołu). Zostawiamy do wyrośnięcia.
- Rozgrzewamy smalec. Pączki smażymy na średnim ogniu, po zarumienieniu przewracamy widelcami.
- Pączki wyjmujemy na pergamin lub papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu - posypujemy cukrem z dodatkiem wanilii.
Smacznego!
Niektóre przepisy mówią o tym, żeby pokrojoną laskę wanilii włożyć do cukru na kilka dni. Jeśli nie chcecie tyle czekać, proponujemy zetrzeć zwykły cukier z wanilią, który można kupić w torebkach. Do utarcia można wykorzystać młynek do kawy albo pałkę do ciasta i miskę.

Jeśli spojrzymy na naszą kulinarną historię, to okaże się, że w okresie staropolskim to nie pączkami i faworkami zajadali się nasi przydkowie. Szlachta i mieszkańcy miast stawiali na tłuste, mięsne dania - pieczenie, szynki, wędzoną słoninę. Na wsiach było kromniej, posiały się jednak kasze i kapusta okraszone skwarkami. Więcej o dawnych tradycjach końca karanawału przeczytacie tu:
To też może Cię też zainteresować
