Prosty przepis na pączki, które zawsze wychodzą pyszne. Tłusty czwartek 2021

Agata Wodzień

Wideo

Zobacz galerię (2 zdjęcia)
Bez trudu znajdziemy dziesiątki przepisów na pączki - z czekoladą, owocami, twarogiem, wersje dietetyczne czy warzywne. Ale my tym razem stawiamy na tradycyjną recepturę. Krok po kroku podajemy przepis na tradycyjne pączki, którym trudno będzie się oprzeć. Ich jedzenie w tłusty czwartek to przecież zwyczaj, który nie musi budzić wyrzutów sumienia, nawet wśród dbających o linię. To, jakie nadzienie wybierzecie do waszych pączków? Marmolada? Konfitury z róży czy może domowe powidła?

Na tydzień przed rozpoczęciem Wielkiego Postu, w czwartek przed Środą Popielcową, mamy w Polsce Tłusty Czwartek. Zajadając się głównie pączkami i faworkami zaczynamy ostatni tydzień karnawału. A gdyby w tym roku te kupne zastąpić przygotowanymi własnoręcznie? Z konfiturą różaną, malinami albo czekoladą? Wypełnienie pączka zależy tylko od Was.

Składniki na pyszne tradycyjne pączki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 30 g drożdży
  • 3 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 7 łyżek masła
  • łyżka wódki lub octu
  • 1 szklanka przegotowanego ciepłego mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • łyżka cukru
  • smalec do smażenia (można zastąpić olejem)
  • konfitura z róży do smażenia
  • cukier puder wymieszany z wanilią
  • skórka pomarańczy lub cytryny

Jak zrobić pączki krok po kroku?

  • Potrzebna nam będzie oczywiście miska i łyżka do mieszania składników, a także pałka do ucierania. Drożdże ucieramy z łyżką cukru i ćwiercią szklanki mleka. Przykrywamy i zostawiamy w cieple.
  • Z cukru i żółtek przygotowujemy kogel-mogel, mieszamy z pozostałym mlekiem.
  • Mąkę i sól przesiewamy do miski, wlewamy żółtka z mlekiem, drożdże. Możemy w tym momencie dodać także cytrusowy posmak - startą skórkę cytryny lub pomarańczy.
  • Całość mieszamy, dodajemy wódkę/ocet. Wyrabiamy ciasto do chwili, kiedy będzie gładkie i lśniące.
  • Przykrywamy ciasto na pączki ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia. Podwoiło objętość? Można działać dalej.
  • Lekko natłuszczonymi dłońmi odrywamy małe kawałki ciasta, rozpłaszczamy i na taki placuszek nakładamy konfiturę. Końce zbieramy do siebie i sklejamy. Formujemy kulkę.
  • Surowego jeszcze pączka odkładamy na deskę posypaną mąką (zlepieniem do dołu). Zostawiamy do wyrośnięcia.
  • Rozgrzewamy smalec. Pączki smażymy na średnim ogniu, po zarumienieniu przewracamy widelcami.
  • Pączki wyjmujemy na pergamin lub papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu - posypujemy cukrem z dodatkiem wanilii.

Smacznego!

Niektóre przepisy mówią o tym, żeby pokrojoną laskę wanilii włożyć do cukru na kilka dni. Jeśli nie chcecie tyle czekać, proponujemy zetrzeć zwykły cukier z wanilią, który można kupić w torebkach. Do utarcia można wykorzystać młynek do kawy albo pałkę do ciasta i miskę.

Prosty przepis na pączki, które zawsze wychodzą pyszne. Tłusty czwartek 2021

Jeśli spojrzymy na naszą kulinarną historię, to okaże się, że w okresie staropolskim to nie pączkami i faworkami zajadali się nasi przydkowie. Szlachta i mieszkańcy miast stawiali na tłuste, mięsne dania - pieczenie, szynki, wędzoną słoninę. Na wsiach było kromniej, posiały się jednak kasze i kapusta okraszone skwarkami. Więcej o dawnych tradycjach końca karanawału przeczytacie tu:

To też może Cię też zainteresować

Komentarze 7

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

E
Elżbieta

Chyba kluski lane z tego wyjdą niż paczki . Ciasto przelewa się przez palce. Jak coś piszecie to chociaż to sprawdźcie a tak to tylko zmarnowany materiał i czas. Usuńcie ten przepis i nie wprowadzajcie ludzi w błąd.

G
Gość
19 lutego, 20:15, Gość:

Kto to wstawił w ogóle? Przepis porażka, nie powiedziane kiedy masło dodać, mąki za mało

Dokładnie zgadzam się Tobą, też zacząłem to robić i się zastanawiam co zrobiłem nie tak bo mimo że dałem i tak więcej mąki to dupa wyszła... I też czytałem kilka razy żeby się dowiedzieć co z tym masłem...

G
Gość

Kto to wstawił w ogóle? Przepis porażka, nie powiedziane kiedy masło dodać, mąki za mało

S
Sport

Najlepsze promocje na pączki http://promocje-24.pl/tlusty-czwartek-20-02-2020-promocje/

R
Realistka

Jakiś nieuk pisze te wszystkie tematy, w każdym temacie masa błędów. Szkoła podstawowa się kłania

G
Gość

Konfitura do smazenia.?

G
Gość

A co 7 łyżkami masła kiedy je dodajemy i w jakiej postaci

Dodaj ogłoszenie