Dżem z truskawek. Przepis jest bardzo prosty, z kawałkami owoców albo gładki mus

Agata Wodzień
Agata Wodzień
Dżem truskawkowy pozwala poczuć smak lata prosto ze słoiczka. Przepis na przygotowanie jest prosty.
Dżem truskawkowy pozwala poczuć smak lata prosto ze słoiczka. Przepis na przygotowanie jest prosty. pixabay.com/congerdesign
W Polsce trwa sezon na truskawki, jedne z ulubionych owoców. Jak zrobić dżem truskawkowy? To bardzo proste, a my podajemy wypróbowane przepisy. To może być dżem z kawałkami owoców albo aksamitny, gładki mus.

Plantatorzy truskawek ostrzegają, że z powodu upałów sezon na truskawki w 2021 roku może się szybko skończyć, dlatego już teraz warto zabrać się za robienie przetworów na kolejne miesiące. Truskawki mrozimy w całości, przerabiamy na dżem albo zamykamy w postaci kompotu. To sprawdzone sposoby na zachowanie letniego smaku na jesienne i zimowe miesiące.

Przepis na domowy dżem z truskawek

Potrzebne składniki:

  • truskawki (np. proporcje na 2 kg)
  • 0,5 kg cukru (jako naturalny konserwant)
  • cytryna
  • łyżka masła

Podajemy tradycyjny przepis na truskawkowy dżem, jaki znamy z dzieciństwa, bez żelfiksów i dżemiksów. Truskawki płuczemy w zimnej wodzie, pozbawiamy szypułek. Umieszczamy w garnku (najlepiej z nieprzywierającym tak łatwo dnem). Im większa powierzchnia (szerszy garnek), tym szybciej będzie odparowywała woda z owoców.

To też może Cię zainteresować

Aby przyspieszyć cały proces, możemy rozdrobnić truskawki, krojąc na części. Do truskawek dodajemy cukier i mieszamy drewnianą łyżką co kilka minut. Kiedy truskawki puszczą sok, zmniejszamy moc palnika i możemy robić zdecydowanie dłuższe przerwy w mieszaniu. Można, ale nie trzeba dodać masło (łyżkę), co ma wzmocnić smak dżemu truskawkowego. Wyciskamy też sok z cytryny.

Dżem truskawkowy - jak go zrobić?

Im dłużej gotujemy truskawki, tym dżem będzie gęstszy i ciemniejszy. Niektórzy gotują je 5 godzin, inni 2. Jeśli chcecie mieć gładki dżem truskawkowy, wystarczy zawartość garnka zblendować.

Szybszym sposobem na uzyskanie dżemu z truskawek jest dodanie do nich dżemiksu, żelfiksu czy podobnego produktu, cukru żelującego. Na opakowaniu producent wskazuje proporcje truskawek i cukru. Nie musimy wówczas czekać na naturalne zgęstnienie owoców.

Wekowanie dżemu truskawkowego

  • Słoiki dobrze jest wyparzyć lub przynajmniej umyć, a następnie osuszyć.
  • Chochelką nalewamy gorący dżem do słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
  • Aby nie poparzyć dłoni, warto ubrać rękawiczki, np. te do prac ogrodowych, ich gumowa powierzchnia sprawi, że słoik się nie wyślizgnie.
  • Po kilku minutach można odwrócić i postawić słoik na dnie.
  • Wieczko powinno być wklęsłe. Bywa, że kliknięcie po zassaniu daje się usłyszeć nawet po godzinie i dłużej od zakręcenia słoika.

To też może Cię zainteresować

Polacy smakoszami czekolady

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie