Plantatorzy truskawek ostrzegają, że z powodu upałów sezon na truskawki w 2021 roku może się szybko skończyć, dlatego już teraz warto zabrać się za robienie przetworów na kolejne miesiące. Truskawki mrozimy w całości, przerabiamy na dżem albo zamykamy w postaci kompotu. To sprawdzone sposoby na zachowanie letniego smaku na jesienne i zimowe miesiące.
Przepis na domowy dżem z truskawek
Potrzebne składniki:
- truskawki (np. proporcje na 2 kg)
- 0,5 kg cukru (jako naturalny konserwant)
- cytryna
- łyżka masła
Podajemy tradycyjny przepis na truskawkowy dżem, jaki znamy z dzieciństwa, bez żelfiksów i dżemiksów. Truskawki płuczemy w zimnej wodzie, pozbawiamy szypułek. Umieszczamy w garnku (najlepiej z nieprzywierającym tak łatwo dnem). Im większa powierzchnia (szerszy garnek), tym szybciej będzie odparowywała woda z owoców.
To też może Cię zainteresować
Aby przyspieszyć cały proces, możemy rozdrobnić truskawki, krojąc na części. Do truskawek dodajemy cukier i mieszamy drewnianą łyżką co kilka minut. Kiedy truskawki puszczą sok, zmniejszamy moc palnika i możemy robić zdecydowanie dłuższe przerwy w mieszaniu. Można, ale nie trzeba dodać masło (łyżkę), co ma wzmocnić smak dżemu truskawkowego. Wyciskamy też sok z cytryny.
Dżem truskawkowy - jak go zrobić?
Im dłużej gotujemy truskawki, tym dżem będzie gęstszy i ciemniejszy. Niektórzy gotują je 5 godzin, inni 2. Jeśli chcecie mieć gładki dżem truskawkowy, wystarczy zawartość garnka zblendować.
Szybszym sposobem na uzyskanie dżemu z truskawek jest dodanie do nich dżemiksu, żelfiksu czy podobnego produktu, cukru żelującego. Na opakowaniu producent wskazuje proporcje truskawek i cukru. Nie musimy wówczas czekać na naturalne zgęstnienie owoców.
Wekowanie dżemu truskawkowego
- Słoiki dobrze jest wyparzyć lub przynajmniej umyć, a następnie osuszyć.
- Chochelką nalewamy gorący dżem do słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
- Aby nie poparzyć dłoni, warto ubrać rękawiczki, np. te do prac ogrodowych, ich gumowa powierzchnia sprawi, że słoik się nie wyślizgnie.
- Po kilku minutach można odwrócić i postawić słoik na dnie.
- Wieczko powinno być wklęsłe. Bywa, że kliknięcie po zassaniu daje się usłyszeć nawet po godzinie i dłużej od zakręcenia słoika.
To też może Cię zainteresować
