Dżem z truskawek. Przepis jest bardzo prosty, z kawałkami owoców albo gładki mus

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Dżem truskawkowy pozwala poczuć smak lata prosto ze słoiczka. Przepis na przygotowanie jest prosty.
Dżem truskawkowy pozwala poczuć smak lata prosto ze słoiczka. Przepis na przygotowanie jest prosty. pixabay.com/congerdesign
W Polsce trwa sezon na truskawki, jedne z ulubionych owoców. Jak zrobić dżem truskawkowy? To bardzo proste, a my podajemy wypróbowane przepisy. To może być dżem z kawałkami owoców albo aksamitny, gładki mus.

Plantatorzy truskawek ostrzegają, że z powodu upałów sezon na truskawki w 2021 roku może się szybko skończyć, dlatego już teraz warto zabrać się za robienie przetworów na kolejne miesiące. Truskawki mrozimy w całości, przerabiamy na dżem albo zamykamy w postaci kompotu. To sprawdzone sposoby na zachowanie letniego smaku na jesienne i zimowe miesiące.

Przepis na domowy dżem z truskawek

Potrzebne składniki:

  • truskawki (np. proporcje na 2 kg)
  • 0,5 kg cukru (jako naturalny konserwant)
  • cytryna
  • łyżka masła

Podajemy tradycyjny przepis na truskawkowy dżem, jaki znamy z dzieciństwa, bez żelfiksów i dżemiksów. Truskawki płuczemy w zimnej wodzie, pozbawiamy szypułek. Umieszczamy w garnku (najlepiej z nieprzywierającym tak łatwo dnem). Im większa powierzchnia (szerszy garnek), tym szybciej będzie odparowywała woda z owoców.

To też może Cię zainteresować

Aby przyspieszyć cały proces, możemy rozdrobnić truskawki, krojąc na części. Do truskawek dodajemy cukier i mieszamy drewnianą łyżką co kilka minut. Kiedy truskawki puszczą sok, zmniejszamy moc palnika i możemy robić zdecydowanie dłuższe przerwy w mieszaniu. Można, ale nie trzeba dodać masło (łyżkę), co ma wzmocnić smak dżemu truskawkowego. Wyciskamy też sok z cytryny.

Dżem truskawkowy - jak go zrobić?

Im dłużej gotujemy truskawki, tym dżem będzie gęstszy i ciemniejszy. Niektórzy gotują je 5 godzin, inni 2. Jeśli chcecie mieć gładki dżem truskawkowy, wystarczy zawartość garnka zblendować.

Szybszym sposobem na uzyskanie dżemu z truskawek jest dodanie do nich dżemiksu, żelfiksu czy podobnego produktu, cukru żelującego. Na opakowaniu producent wskazuje proporcje truskawek i cukru. Nie musimy wówczas czekać na naturalne zgęstnienie owoców.

Wekowanie dżemu truskawkowego

  • Słoiki dobrze jest wyparzyć lub przynajmniej umyć, a następnie osuszyć.
  • Chochelką nalewamy gorący dżem do słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
  • Aby nie poparzyć dłoni, warto ubrać rękawiczki, np. te do prac ogrodowych, ich gumowa powierzchnia sprawi, że słoik się nie wyślizgnie.
  • Po kilku minutach można odwrócić i postawić słoik na dnie.
  • Wieczko powinno być wklęsłe. Bywa, że kliknięcie po zassaniu daje się usłyszeć nawet po godzinie i dłużej od zakręcenia słoika.

To też może Cię zainteresować

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wysokie dopłaty do węgla – kończy się termin składania wniosków

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie