https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dzięki temu twoja nalewka z malin będzie słodka. Wyjaśniamy, co jest kluczowe dla smaku

S, AGW
Maliny, będące źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji, są doskonałą bazą dla nalewki, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również wspomaga organizm w walce z infekcjami. Szczegółowy przepis krok po kroku zobaczysz na kolejnych slajdach.
Maliny, będące źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji, są doskonałą bazą dla nalewki, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również wspomaga organizm w walce z infekcjami. Szczegółowy przepis krok po kroku zobaczysz na kolejnych slajdach. Pixabay
Własnoręcznie przygotowane przetwory to nie tylko sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, ale również doskonała okazja do stworzenia czegoś wyjątkowego dla siebie i bliskich. Nalewka malinowa, ze swoimi niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi, jest idealnym przykładem takiego domowego specjału.

Nalewka – nie tylko smak, ale i zdrowie

Od wieków znane są prozdrowotne właściwości nalewek. Mgr Jadwiga Przybyłowska, dietetyk z kampanii „Słodka równowaga”, podkreślała ich znaczenie dla zdrowia. - Różnorodne substancje aktywne m.in. przeciwutleniacze zawarte w owocach czy ziołach lepiej rozpuszczają się w alkoholu niż w wodzie. Nalewki mogą wspierać układ trawienny czy układ krążenia, ale pod warunkiem, że są to ilości apteczne, czyli nieprzekraczające 20-30 g czystego alkoholu dziennie.

Wybór alkoholu – klucz do sukcesu domowej nalewki

Aby uzyskać nalewkę o odpowiednich właściwościach, ważny jest wybór właściwego alkoholu. Nalewki wytrawne najlepiej przygotować na spirytusie o mocy poniżej 60% alkoholu.

Natomiast dla tych, którzy preferują słodsze warianty, zalecany jest spirytus o zawartości ok. 70% czystego alkoholu. Z kolei domowe wino stołowe powinno mieć stężenie alkoholu na poziomie 9-15% obj.

Malinowa nalewka. Zobacz przepis na domową nalewkę z malin

Maliny, będące źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji, są doskonałą bazą dla nalewki, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również wspomaga organizm w walce z infekcjami, pomaga oczyścić organizm z toksyn, łagodzi bóle miesiączkowe i obniża ciśnienie krwi. W poniższej galerii zobaczcie, jak przygotować ją krok po kroku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska