Nalewka – nie tylko smak, ale i zdrowie
Od wieków znane są prozdrowotne właściwości nalewek. Mgr Jadwiga Przybyłowska, dietetyk z kampanii „Słodka równowaga”, podkreślała ich znaczenie dla zdrowia. - Różnorodne substancje aktywne m.in. przeciwutleniacze zawarte w owocach czy ziołach lepiej rozpuszczają się w alkoholu niż w wodzie. Nalewki mogą wspierać układ trawienny czy układ krążenia, ale pod warunkiem, że są to ilości apteczne, czyli nieprzekraczające 20-30 g czystego alkoholu dziennie.
Wybór alkoholu – klucz do sukcesu domowej nalewki
Aby uzyskać nalewkę o odpowiednich właściwościach, ważny jest wybór właściwego alkoholu. Nalewki wytrawne najlepiej przygotować na spirytusie o mocy poniżej 60% alkoholu.
Natomiast dla tych, którzy preferują słodsze warianty, zalecany jest spirytus o zawartości ok. 70% czystego alkoholu. Z kolei domowe wino stołowe powinno mieć stężenie alkoholu na poziomie 9-15% obj.
Malinowa nalewka. Zobacz przepis na domową nalewkę z malin
Maliny, będące źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji, są doskonałą bazą dla nalewki, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również wspomaga organizm w walce z infekcjami, pomaga oczyścić organizm z toksyn, łagodzi bóle miesiączkowe i obniża ciśnienie krwi. W poniższej galerii zobaczcie, jak przygotować ją krok po kroku.
