Nalewka - nie tylko smak, ale i zdrowie
Prozdrowotne właściwości nalewek są znane od wieków. Mgr Jadwiga Przybyłowska, dietetyk z kampanii „Słodka równowaga”, podkreśla ich znaczenie dla zdrowia. - Różnorodne substancje aktywne, takie jak przeciwutleniacze zawarte w owocach czy ziołach, lepiej rozpuszczają się w alkoholu niż w wodzie. Nalewki mogą wspierać układ trawienny oraz krążenie, pod warunkiem, że spożywane są w umiarkowanych ilościach, czyli nieprzekraczających 20-30 g czystego alkoholu dziennie. - tłumaczy.
Wybór alkoholu – klucz do sukcesu domowej nalewki
Aby uzyskać nalewkę o odpowiednich właściwościach, istotny jest wybór właściwego alkoholu. Nalewki wytrawne najlepiej przygotować na spirytusie o mocy poniżej 60% alkoholu.
Dla tych, którzy preferują słodsze warianty, zaleca się użycie spirytusu o zawartości około 70% czystego alkoholu. Natomiast domowe wino stołowe powinno mieć stężenie alkoholu na poziomie 9-15%.
Wiśniowa nalewka. Zobacz przepis na domową nalewkę z wiśni
Wiśnie, będące źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji, są idealną bazą do nalewki, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również wspiera organizm w walce z infekcjami, pomaga oczyścić organizm z toksyn, łagodzi bóle miesiączkowe oraz obniża ciśnienie krwi. W poniższej galerii zobacz przepis, jak krok po kroku przygotować domową nalewkę z wiśni.
