Służewo. Dzieci uczciły Dzień Czekolady
Czekolada to najbezpieczniejsza z przyjemności, dlatego dziś warto sięgnąć po tabliczkę i zjeść całą. Nie patrząc na kalorie i próchnicę w zębach.
Powinno się ją jeść powoli. Czekolada rozpuszcza się już w temperaturze ciała człowieka. Jedną kostkę wkładamy do buzi i... delektujemy się smakiem.
Wiedziały o tm dzieci, które w Gminnej Bibliotece Publicznej w Służewie uczciły Dzień Czekolady.
Święto słodkiej przyjemności trwało tam dwa dni. Wczoraj w bibliotece gościli uczniowie z klas 1- 3 szkoły podstawowej w Ostrowąsie, a dziś przedszkolaki z zerówki w Służewie.
Na początku dzieci poznały historię czekolady. Dowiedziały się skąd pochodzi, z czego jest zrobiona, jak wygląda proces produkcji czekolady i jakie są jej rodzaje. Dzieci doskonale znały wszystkie rodzaje czekolady i pod jaką postacią ukrywa się słodkość z ziaren kakaowca.
Były ogromnie zdziwione, gdy dowiedziały się, że niegdyś ziarna kakaowca był środkiem płatniczym i przechowywano je w skarbcach jak złoto.
Następnie wysłuchały opowiadania o "Czekoladowej złości Krzysia" Renaty Stachowicz.
Nie zabrakło konkursów. Uczniowie malowali fabrykę czekolady lub torty czekoladowe. Jednak najprzyjemniejszym konkursem było zgadywanie smaku czekolady. Nawet zawiązane oczy nie sprawiły problemu.
Na koniec zabawy wszyscy uczestnicy otrzymali upominki - przybory szkolne.
Organizatorzy nie mają pewności, czy dzieci zjedzą dziś obiadek.
Warto wiedzieć, że pierwsza tabliczka czekolady pojawiła się w 1849 roku, a pierwsza bombonierka w 1867 roku. Wcześniej delektowano się nią w formie napoju.
Czekolada ma ogromną wartość energetyczną, dlatego warto zjeść choć odrobinę, by poczuć się lepiej.
Wiadomości z Aleksandrowa Kujawskiego
Czytaj e-wydanie »