Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ekspertka zdradza przepis na rozgrzewającą zupę. Poznaj przepis na tom kha. To danie polecisz nie tylko wegetarianom

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tajska zupa tom kha to sycące danie z dodatkiem imbiru, tofu, azjatyckich grzybów i mleka kokosowego.
Tajska zupa tom kha to sycące danie z dodatkiem imbiru, tofu, azjatyckich grzybów i mleka kokosowego. materiały prasowe agencji Od Kuchni
Jednym z popularnych wśród amatorów kuchni azjatyckiej dań jest tajska zupa tom kha. To wyjątkowo rozgrzewające, a jednocześnie aksamitne połączenie idealne na jesień, którego składnikiem są grzyby shimeji. Przepisem na to danie dzieli się Linh Ziółkowska, menadżerka warszawskiej restauracji Wi-Taj specjalizującej się w autentycznej kuchni azjatyckiej. Zobacz przepis na zupę tom kha w wersji wege.

W skrócie

Tom kha to zupa kokosowa znana i lubiana w Tajlandii. Przepis na pożywną zupę zdradza Linh Ziółkowska, menadżerka warszawskiej restauracji Wi-Taj serwującej dania kuchni tajskiej. W proponowanym daniu korzysta się z azjatyckich grzybów shimeji. W Polsce łatwo dostępnych w sklepach z azjatycką żywnością lub w dyskontach spożywczych na półkach z orientalnymi produktami. Zobacz przepis na obłędną w smaku zupę tom kha z grzybami.

Tom kha — przepis na azjatycką zupę

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 5 cm imbiru,
  • 3 łodygi trawy cytrynowej,
  • 800 ml mleka kokosowego,
  • 800 ml wody,
  • 200 g tofu,
  • 200 g grzybów shimeji,
  • 1 cebula,
  • 2 pomidory,
  • 1 papryczka chili,
  • 6 liści kafiru,
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • posiekana kolendra i kolendra meksykańska.

Jak zrobić tajską zupę tom kha?

Przygotowanie:

  1. Imbir trzeba obrać i pokroić na cienkie, 2-3 mm plasterki.
  2. Następnie łodygi trawy cytrynowej należy obrać z zewnętrznych twardych liści, zmiażdżyć, pokroić na długie, 4-6 cm ukośne plastry.
  3. Następnie wlać do garnka mleko kokosowe, wodę i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Od momentu wrzenia należy gotować przez 5-8 minut.
  4. W międzyczasie przygotować resztę składników. Tofu odsączyć i pokroić na 3 cm kawałki, lekko obsmażyć z każdej strony na oleju do uzyskania złotej skórki.
  5. Cebulę trzeba obrać i pokroić w piórka, pomidory pokroić na ósemki, shimeji oczyścić i usunąć korzenie, a chili pokroić na plasterki.
  6. Dodać wszystko do garnka razem z liśćmi kafiru, sosem sojowym i solą, gotować na małym ogniu przez 8-10 minut.
  7. Na koniec tom kha trzeba doprawić sokiem z limonki i sosem sojowym oraz dorzucić posiekaną kolendrę.

Azjatyckie grzyby jadalne w kuchni

Kuchnia azjatycka to prawdziwe bogactwo przepisów korzystających z grzybów. Na bulionie grzybowym na grzybach shitake można przyrządzić ramen albo zupę miso z grzybami shimeji.

Warto wiedzieć, że grzyby shimeji wywodzą się z Azji Wschodniej, a ich nazwa tłumaczona z języka japońskiego oznacza grzyby rosnące głęboko w lesie. Ich wygląd przypomina nieco opieńki, ponieważ łączą się w pęki. Ich smak nie przypomina jednak smaku tradycyjnych grzybów – są one lekko pikantne, a dzięki obróbce termicznej zyskują jeszcze głębszego aromatu. Można je smażyć, piec i gotować, doskonale łączą się z makaronem, ryżem oraz jako dodatek do zup. W galerii możesz dowiedzieć się więcej na temat grzybów shitake i mun.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Ciasto śliwka w czekoladzie. Lepsze niż popularne słodycze

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ekspertka zdradza przepis na rozgrzewającą zupę. Poznaj przepis na tom kha. To danie polecisz nie tylko wegetarianom - Strona Kuchni

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska