Składniki:
Wytrawne ciasto kruche:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 80 g zimnego masła
- 1/4 łyżeczki soli
- ok. 3 łyżek zimnej wody
W misce połącz mąkę, sól i masło pokrojone w małą kostkę z wodą. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika na kilka minut.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, wytnij z niego okręgi, każdy nakłuj widelcem.
Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 10 minut (ciasto musi się ładnie zarumienić).
Mus awokado:
- 1 miękkie awokado
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- 1 ząbek czosnku
- garstka rukoli
- sok z cytryny, sól, pieprz- do smaku
Awokado zmiksuj z ząbkiem czosnku i śmietanką na gładki krem. Dodaj drobno posiekaną rukolę, dopraw do smaku.
Krewetki:
- 1 opakowanie krewetek argentyńskich (Abramczyk)
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
Czosnek posiekaj w cienkie plasterki, dodaj wraz z łyżką oliwy do krewetek, odstaw na kwadrans. Na patelni rozgrzej masło, krótko usmaż na nim krewetki. Ostudź.
Na upieczonych wytrawnych ciasteczkach układaj porcję kremu z awokado, na wierzchu - krewetki.