Eleganckie tartaletki z musem awokado i krewetkami

Reklama

Wideo

Udostępnij:

Składniki:


Wytrawne ciasto kruche:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 80 g zimnego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ok. 3 łyżek zimnej wody

W misce połącz mąkę, sól i masło pokrojone w małą kostkę z wodą. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika na kilka minut.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, wytnij z niego okręgi, każdy nakłuj widelcem.

Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 10 minut (ciasto musi się ładnie zarumienić).

Mus awokado:

  • 1 miękkie awokado
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 ząbek czosnku
  • garstka rukoli
  • sok z cytryny, sól, pieprz- do smaku

Awokado zmiksuj z ząbkiem czosnku i śmietanką na gładki krem. Dodaj drobno posiekaną rukolę, dopraw do smaku.

Krewetki:

  • 1 opakowanie krewetek argentyńskich (Abramczyk)
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła

Czosnek posiekaj w cienkie plasterki, dodaj wraz z łyżką oliwy do krewetek, odstaw na kwadrans. Na patelni rozgrzej masło, krótko usmaż na nim krewetki. Ostudź.

Na upieczonych wytrawnych ciasteczkach układaj porcję kremu z awokado, na wierzchu - krewetki.