Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Elitarna sieć lokalnych producentów się rozrasta. „To promocja i prestiż”

Agnieszka Romanowicz ([email protected])
Sery z Kosowa smakowały Karolowi Okrasie. Popularny kucharz korzysta też z przetworów Józefa Siadaka.
Sery z Kosowa smakowały Karolowi Okrasie. Popularny kucharz korzysta też z przetworów Józefa Siadaka. Archiwum Janusza Adamczyka
Przybywa członków sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. - Polecamy udział w tym projekcie. To prestiż i promocja – mówią producenci. Czekają aż świat wróci do normy po pandemii i znowu będą mogli jeździć na festyny i handlować pod marką swoją i naszego regionu.

- Producenci dzwonią, wypytują, zainteresowanych dołączeniem do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza nie brakuje, zwłaszcza w sektorze rolno-spożywczym – podkreśla Edyta Zakrzewska, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Geodezji w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu.

Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, założonej w 1995 r. w Skandynawii. Wypracowała ona system jakości, którym promuje zrzeszonych wytwórców.

Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego skupia 46 regionów z 13 krajów Europy. Nasz przyłączył się do niej w 2012 r. jako sieć regionalna Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.

Należy do niej 85 podmiotów będących wizytówką tradycji kulinarnych województwa kujawsko-pomorskiego. Są to producenci, przetwórcy, sprzedawcy i restauratorzy, którzy opierają swoje usługi o minimum 50 procent surowca lokalnego.

Naszą marką gwarantujemy jakość

- Przy okazji wzajemnie się promujemy – dodaje Janusz Adamczyk, serowar z Kosowa pod Świeciem. - Na przykład w naszej sieci jest też Józef Siadak z Lubicza ze swoimi przysmakami oraz oleje z Rychnowa, dlatego w moim sklepie z serami można kupić również te produkty. W ten sposób promujemy się nawzajem, naszą marką gwarantujemy ich markę. Moi klienci nie mają wątpliwości, że to musi być coś dobrego.

Zainteresowaniem producentów zrzeszonych w sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze cieszą się imprezy, w których mogą uczestniczyć pod tym szyldem.

Józef Siadak, ceniony za swoje octy, musztardy czy przysmak chrzanowy z miodem, w 2016 roku dostał zaproszenie na berlińskie targi Grüne Woche.

- Miałem zapewnione miejsce na regionalnym stoisku, moje produkty znalazły się wśród smaków z całego świata – wspomina Józef Siadak. - Cenię sobie takie wyjazdy, również lokalne, na przykład na dożynki wojewódzkie, ale przez pandemię zamarły wszystkie imprezy. Producenci z naszej branży niecierpliwie czekają aż wrócą targi, festyny i jarmarki.

- My też czekamy – mówi Edyta Zakrzewska. - Bez euforii, ale szykujemy się na targi w Szczecinie, które mają się odbyć w drugiej połowie maja. Mamy nadzieję, że koronawirus się uspokoi i pojedziemy tam z naszymi producentami.

Cenna współpraca

Udział w sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze Janusz Adamczyk i Józef Siadak polecają nie tylko ze względu na bezpłatne stoiska.

- To dla nas prestiż i promocja – uważa serowar z Kosowa.

I okazja do współpracy, choćby z restauracjami zrzeszonymi w regionalnej sieci. Na przykład produkty Józefa Siadaka są podawane w Stylowej w Świeciu i w Martinie w Żninie.

Nabór wniosków o przyjęcie do elitarnej sieci lokalnych wytwórców trwa.

- Przyjęło się, że wręczenie certyfikatów odbywa się w ostatnim kwartale roku i podobnie będzie w tym roku – zapowiada Edyta Zakrzewska.

Ostatnia uroczystość była 9 listopada ubiegłego roku w Ostromecku. Do sieci dołączyło wówczas osiem nowych podmiotów: Pierogarnia Stary Toruń, sklep z wyrobami ziołowymi „Na Zdrowie” w Inowrocławiu, firma cateringowa „Restauracja Polska” we Włocławku, Zespół Pałacowo-Parkowy w Ostromecku, Hanza Pałac w Rulewie, Restauracja Starówka w Brodnicy, kawiarnia „Czarna Malina”, Brodnica

- Wykorzystywanie regionalnych produktów i receptur pozwala ocalić od zapomnienia to, co decyduje o naszej odrębności i wyjątkowości. Zapraszam do podróży szlakiem kujawsko-pomorskich specjałów i mam nadzieję, że lista podmiotów wyróżnionych znakiem sieci regionalnej będzie się stale powiększać – zachęca marszałek Piotr Całbecki.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska