https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Gęsina. Podpatrzyliśmy, jak we włocławskim "Młynie" serwuje ją szefowa kuchni [wideo]

(erka), Fot. Wojtek Alabrudziński
Restauracja włocławskiego hotelu "Młyn" serwuje dania z gęsi.
Restauracja włocławskiego hotelu "Młyn" serwuje dania z gęsi.
Popatrzyliśmy, jak Urszula Robaczyńska, szefowa kuchni z restauracji "Młyn" przyrządza udo gęsie w przyprawach.

W trzydziestu najlepszych polskich restauracjach, w tym we włocławskim hotelu "Młyn", przez ponad dwa tygodnie listopada serwowane będą potrawy z gęsiny.

Gęsinę promują urzędnicy

Akcja jest częścią kampanii "Gęsina na św. Marcina", odbywającej się pod patronatem Kujawsko - Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego. Potrawy z gęsiny kołudzkiej są przyrządzane w ramach trwającego od 11 do 28 listopada br. Święta Młodej Polskiej Gęsi Owsianej.

Przeczytaj: Wina Marka Kondrata. Ten znany aktor ma swój sklep także w Bydgoszczy!

Wszystkie lokale uczestniczące w akcji serwują przynajmniej trzy autorskie dania przyrządzone na bazie gęsiny. We włocławskim "Młynie" są to: udo gęsie w przyprawach, roladki z piersi gęsiej, pasztet z gęsich wątróbek.

Cenią tradycyjną kuchnię

- Nasi goście cenią tradycyjną kuchnię, więc gęsina cieszy się powodzeniem. Osobiście wolę potrawy z gęsi niż z kaczki - mówi Urszula Robaczyńska. Jej gęsina podawana na trzy sposoby znalazła się wśród innych gęsich przepisów szefów kuchni z Krakowa, Warszawy, Inowrocławia, Bydgoszczy, Katowic i Wrocławia.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska