W piątek 5 listopada w Akademii Kulinarnej w Toruniu odbyły się gęsinowe warsztaty kulinarne – wzięli w nich udział nasi czytelnicy, laureaci konkursu, który odbył się w ramach akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na świętego Marcina”. Wystarczyło pokazać nam swoje zdjęcie z kreatywnego gotowania i napisać kilka słów, żeby zgarnąć podwójne zaproszenia na warsztaty kulinarne prowadzone przez Karola Okrasę.
Tego szefa kuchni znają chyba wszyscy – od lat prowadzi popularne telewizyjne programy kulinarne: „Kuchnia z Okrasą”, „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, a także „Okrasa łamie przepisy”, w którym sięga do starych, wypróbowanych przepisów, by odkryć ich smak na nowo.
GĘSINA TRADYCYJNIE...
Nie inaczej było na naszych warsztatach kulinarnych. Za motyw przewodni miały – odpowiednio do pory roku – gęsinę. To mięso tradycyjnie wiązane z listopadowymi obchodami Dnia Świętego Marcina i Narodowego Święta Niepodległości. Uwielbiała ją polska szlachta, zachwalał Adam Mickiewicz. Za jego czasów gęsinę jadano na różne sposoby.
Dużą popularnością cieszyły się na przykład gęsie wątróbki z dodatkiem boczku, gęś gotowana z juszycą, pasztety, foie gras, gęś z cynamonem i jabłkami podsmażanymi w cukrze, faszerowane gęsie szyjki, pieczyste, gęś nadziewaną truflami i kasztanami.
...I WSPÓŁCZEŚNIE
Na gęsinowe warsztaty kulinarne Karol Okrasa przygotował dwa przepisy – łączące tradycję z nowoczesnym spojrzeniem na kuchnię, gotowanie i wspólne celebrowanie Dnia Świętego Marcina. Tak powstała zapiekanka z gęsiej szyjki z ziemniakami oraz pierogi z gęsią z sosem buraczanym.
– Zapiekankę doprawiliśmy w arcystaropolskim stylu – powiedział Karol Okrasa. – Daliśmy do niej przyprawy korzenne, kardamon, cynamon, miód. To prosty, ale zaskakujący przepis, który pokazuje, jak inspirować się kulinarnymi tradycjami, a przy tym dobrze bawić w kuchni.
Zabawy z kulinarnymi tradycjami przypadły do gustu uczestnikom warsztatów:
– Przepis na pierogi jest fenomenalny, połączenie smaków cudowne – zachwalała pani Katarzyna Malinowska.
– Na pewno wykorzystam go w domu – dodała pani Mirosława Wilk. – Gęsina robi się coraz bardziej popularna, wszystkim smakuje, sprawdza się na wszystkie największe imprezy.
My szczególnie polecamy wam Kujawsko-Pomorską gęsinę na świętego Marcina!
ORGANIZATOR KONKURSU: POLSKA PRESS SP. Z O. O.
DO OBEJRZENIA RELACJI Z WARSZTATÓW ZAPRASZA MARSZAŁEK WOJEWÓDZTWA PIOTR CAŁBECKI.