https://pomorska.pl
reklama

"Gotuj z Pomorską": Schab ze śliwką w galarecie [przepis Czytelniczki]

Teresa Kropidłowska (opr. ska)
Zamarynowane mięso włożyć do brytfanki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, podlać wodą i piec w temperaturze 170 st C około 1,5 godz.
Zamarynowane mięso włożyć do brytfanki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, podlać wodą i piec w temperaturze 170 st C około 1,5 godz. sxc.hu
Teresa Kropidłowska jest prezesem KGW "Łężanki' w Łęgu i tam również spełnia się w kulinariach.

Składniki:

1,5 kg schabu
10 dkg śliwek suszonych
majeranek
sól
pieprz
olej
2 łyżki żelatyny

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Schab umyć, nożem zrobić kieszeń w środku schabu i nadziać śliwkami. Następnie natrzeć majerankiem, solą, pieprzem i olejem.

Zamarynowane mięso włożyć do brytfanki .wstawić do nagrzanego piekarnika, podlać wodą i piec w temperaturze 170 st C około 1,5 godz. Mięso co jakiś czas skrapiać wytworzonym sosem, by nie było suche .

Mięso ostudzić.

Sos z pieczeni odtłuścić.

Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie.

Do garnka wlać sos z pieczeni, uzupełnić przegotowaną wodą do 1 litra.

Zagotować i dodać rozpuszczoną żelatynę, doprawić solą i pieprzem.

Schab pokroić w plastry i zalać tężejącą galaretą.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Wybrane dla Ciebie

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska