Składniki:
1,5 kg schabu
10 dkg śliwek suszonych
majeranek
sól
pieprz
olej
2 łyżki żelatyny
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Schab umyć, nożem zrobić kieszeń w środku schabu i nadziać śliwkami. Następnie natrzeć majerankiem, solą, pieprzem i olejem.
Zamarynowane mięso włożyć do brytfanki .wstawić do nagrzanego piekarnika, podlać wodą i piec w temperaturze 170 st C około 1,5 godz. Mięso co jakiś czas skrapiać wytworzonym sosem, by nie było suche .
Mięso ostudzić.
Sos z pieczeni odtłuścić.
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie.
Do garnka wlać sos z pieczeni, uzupełnić przegotowaną wodą do 1 litra.
Zagotować i dodać rozpuszczoną żelatynę, doprawić solą i pieprzem.