Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Inowrocław. Kujawskie potrawy na wielkanocny stół

(EK)
Alicja Jakubowska (od lewej) i Krystyna Czarnota prezentują smaczne ciasta wielkanocne
Alicja Jakubowska (od lewej) i Krystyna Czarnota prezentują smaczne ciasta wielkanocne Edmund Kozłowski
Na kujawskim stole wielkanocnym nie może zabraknąć prawdziwej drożdżowej baby i mazurka. Dziś w naszym cyklu "Smaki kujawskie" wielkanocne wypieki serwuje Alicja Jakubowska z Rojewa i zaproszona przez nią do współpracy Krystyna Czarnotowa.

Alicja Jakubowska urodziła się w Rojewie. Tu mieszka z mężem i bratem. Jest matką dwóch synów, Ireneusz ma już własną rodzinę, Michał jeszcze studiuje, a wnuczek Kasperek jest oczkiem w głowie całej rodziny. Mimo licznych obowiązków domowych jest bardzo aktywna społecznie. Należy do zespołu śpiewaczego przy Klubie Seniora "Wrzos", a od grudnia przewodniczącą reaktywowanego Koła Gospodyń Wiejskich.

Znajduje jeszcze czas na zajmowanie się haftem kujawskim. Uczestniczy w wystawach haftu, organizowanych przez muzea we Włocławku, Toruniu i Inowrocławiu, zdobywając nagrody. Chętnie pomaga innym ludziom.- Ktokolwiek się do niej zwróci, otrzyma pomoc - mówi Krystyna Czarnota.

Gotowanie i pieczenie to przyjemność

Pani Alicja lubi gotować, a zwłaszcza piec ciasta. -Nie czuję zmęczenia, gdy widzę efekt mojej pracy, zmęczenie mija-mówi gospodyni. Znają jej kuchnię najbliżsi i grono przyjaciół. Zachwalają serniki, jeżyki, torty. Ciasta są nie tylko smakowite, ale i gustownie udekorowane. Ich autorka ma zmysł plastyczny. Ukończyła szkołę gastronomiczną, ale wzbogaca swą wiedzę czytając kolorowe pisma, gazety, gromadzi rożne przepisy kulinarne, robi fotografie dekoracji potraw i ciast. Pani Alicja zachęca, aby upiec wielkanocne ciasta według podanych przepisów, zapewnia, że będą smakowały.

Kujawska babka drożdżowa

Podgrzać 1,5 szklanki mleka, dodać 2 łyżki cukru, 1 szklankę mąki wrocławskiej, 10 dkg drożdży piekarniczych. Rozczyn przemieszać i odstawiă na godziny w ciepłe miejsce. Następnie dodać 6-7 żółtek utartych do białości z pozostałą ilością cukru, 3,5 szklanki mąki, szczyptę soli i wszystko wyrabiać ręką przez 20 minut. Pod koniec dodać roztopione kostki masło l ub margaryny i bakalie. Przemieszać i włożyć do formy. Gdy urośnie, piec w temp. 160 stopni C. Gdy ostygnie pokryć polewą z białej czekolady.

Mazurek cygański

Ciasto przygotować z 20 dkg mąki tortowej, 10 dkg masła, 4 łyżek stołowych cukru pudru, 2 żółtek. Wszystko zagnieść, posiekać i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Masa bakaliowa. Utrzeć 3 óz szklanki cukru. Biaubiă z szklanki cukru i szczyptsoli. 1 szklankć migdaów i 2 szklanki rodzynek, sparzyă. Migdaposiekaă a nastćpnie wsypaă do masy óowej, dodając białko i delikatnie wymieszać.

Następnie ciasto rozwałkować na 2 cienkie placki o wym. 40X60. Jeden włożyć na blachę, rozprowadzić na nim masę bakaliowa i przykryć drugim. Piec 20 minut w temp. 200 stopni C. Dekorować lukrem, bakaliami.

Następnie ciasto rozwałkować na 2 cienkie placki o wym. 40X60. Jeden włożyć na blachę, rozprowadzić na nim masę bakaliowa i przykryć drugim. Piec 20 minut w temp. 200 stopni C. Dekorować lukrem, bakaliami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska