Chcąc pomóc rodzicom, których dzieci cierpią na nadwagę, podajemy poniżej rekomendowane przez dietetyków dzienne zapotrzebowanie energetyczne (z podziałem na wiek i płeć):
- chłopcy (10 - 12 lat - 2600 kcal
- dziewczęta (10-12 lat) - 2300 kcal
- młodzież męska (13-15 lat) - 3000 - 3300 kcal
- młodzież męska (16-20 lat) 3200 - 3700 kcal
- młodzież żeńska (13-15 lat) - 2600 - 2800 kcal
- młodzież żeńska (16-20 lat) - 2500 - 2700 kcal.
Oprócz samej kaloryczności należy zadbać również o czas spożywania posiłków oraz ich skład. Warto pamiętać, że okres dojrzewania wiąże się zarówno ze zwiększonym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze, jak i ze zwiększonym apetytem.
Młodzież ma coraz większy wpływ na wybór rodzaju pokarmu, ich decyzje często są niewłaściwe na skutek oddziaływania reklam czy rówieśników. Spożywanie produktów typu fast food dodatkowo zmniejsza spożycie warzyw, owoców, produktów mlecznych, pełnego ziarna, chudego mięsa i ryb, przyczynia się natomiast do konsumpcji nadmiaru tłuszczu (szczególnie nasyconego i trans) oraz cukru. Niewystarczająca w takiej diecie jest także podaż mikroelementów i witamin.
Należy pamiętać, że skuteczność interwencji żywieniowych zmniejsza się z wiekiem dziecka, dlatego ważny jest także przykład, jaki dają rodzice lub opiekunowie, stosując właściwą dietę i prowadząc zdrowy styl życia. Ukształtowanie określonych postaw nie tylko uchroni nasze dziecko przed marketingową presją producentów słodyczy czy fast foodami, ale również zaowocuje w przyszłości zdrowymi nawykami żywieniowymi.