Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić lody i sorbet? Przepis na lody domowe truskawkowe, śmietankowe i ciasteczkowe

Strefa Agro
Lody bardzo łatwo przygotować w domu. Przepisy na lody, które dla was zebraliśmy, wymagają tylko kilku składników, czasem zaledwie trzech. Podstawą w większości jest śmietanka wysokoprocentowa. Jeśli jednak ktoś woli mniej kalorycznie - jeszcze prościej zrobić sorbet. Zapewne nie wszystkie lodziarnie będą w tym roku działały jak w poprzednich sezonach. Ograniczenia towarzyszące pandemii nie muszą nas jednak pozbawiać smaku letnich lodowych przysmaków. Wyjaśniamy więc, jak zrobić domowe lody.

Przepis na lody jest bardzo prosty i nikt, kto chce przygotować po raz pierwszy taki deser, nie powinien się obawiać. Pole do popisu jest ogromne, a na bazie podstawowych produktów, za pomocą dodatków możemy stworzyć swoje wymarzone smaki lodów. Dobór dodatków również zależy tylko od nas.

Jak zrobić domowe lody? Składniki:

  • 400 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30-36%
  • 200 ml mleka (najlepiej 3,2%)
  • 5 łyżek cukru

Jak zrobić domowe lody? Przepis krok po kroku

  1. W połowie wskazanej ilości śmietany musimy rozpuścić cukier, dlatego 200 mln lekko podgrzewamy z cukrem i mieszamy. Zdejmujemy z kuchenki i przelewamy do miski.
  2. Dolewamy pozostałą śmietanę oraz mleko, które powinny być schłodzone.
  3. Miksujemy całość mikserem lub trzepaczką.
  4. Wkładamy masę na lody do lodówki, by się bardziej schłodziła. Po ok. 30 minutach przekładamy do pojemnika, który zmieści się w zamrażalniku i tam je umieszczamy.
  5. Tam lody spędzają 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i ponownie krótko miksujemy. Powtarzamy czynność 2-3 razy. Dzięki temu lody będą bardziej puszyste.
  6. Po 3-4 godzinach w zamrażalniku lody powinny być gotowe.

Przepis na lody truskawkowe

Do naszej podstawy, czyli lodów na bazie śmietany do wyboru:

  • świeże lub mrożone owoce
  • dżem truskawkowy
  • sok truskawkowy

Składniki owocowe najlepiej dodawać, kiedy maa lodowa zacznie nieco tężeć. Mieszamy tak długo, aż będziemy zadowoleni z efektu i dodajemy takie ilości, które pozwolą uzyskać satysfakcjonujący smak. Można zacząć od łyżki lub garści pokrojonych truskawek (wcześniej krótko podsmażonych z cukrem) i stopniowo dodawać więcej, jeśli chcemy czuć więcej owoców. Można też oczywiście wybrać dowolne inne owoce.

Przepis na lody ciasteczkowe

Do śmietany dodajemy zamiast mleka opakowanie 250 g serka mascarpone. Do ubitej masy po jej schłodzeniu dodajemy:
- kruche ciastka, mogą być typu pieguski (połamane na małe kawałki)
- masa kajmakowa (1-2 łyżki)

Chcesz uzyskać lody czekoladowe? Dodaj startej czekolady.

Przepis na sorbet owocowy

Potrzebne składniki to jedynie:

  • owoce
  • cukier
  • woda

Owoce, np. truskawki blendujemy. Jeśli jest ich ok. 0,5 kg, dodajemy pół szklanki cukru (mniej, jeśli chcecie ograniczać kalorie) lub 2-3 łyżki miodu. Dodajemy 2 łyżki wody. Aby nieco urozmaicić smak, możemy również wycisnąć sok z połówki cytryny lub pomarańczy. Całość połączonych przy pomocy blendera składników na sorbet, powinna trafić do zamrażalnika na ok. 6 godzin.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska