Przepis na lody jest bardzo prosty i nikt, kto chce przygotować po raz pierwszy taki deser, nie powinien się obawiać. Pole do popisu jest ogromne, a na bazie podstawowych produktów, za pomocą dodatków możemy stworzyć swoje wymarzone smaki lodów. Dobór dodatków również zależy tylko od nas.
Jak zrobić domowe lody? Składniki:
- 400 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30-36%
- 200 ml mleka (najlepiej 3,2%)
- 5 łyżek cukru
Jak zrobić domowe lody? Przepis krok po kroku
- W połowie wskazanej ilości śmietany musimy rozpuścić cukier, dlatego 200 mln lekko podgrzewamy z cukrem i mieszamy. Zdejmujemy z kuchenki i przelewamy do miski.
- Dolewamy pozostałą śmietanę oraz mleko, które powinny być schłodzone.
- Miksujemy całość mikserem lub trzepaczką.
- Wkładamy masę na lody do lodówki, by się bardziej schłodziła. Po ok. 30 minutach przekładamy do pojemnika, który zmieści się w zamrażalniku i tam je umieszczamy.
- Tam lody spędzają 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i ponownie krótko miksujemy. Powtarzamy czynność 2-3 razy. Dzięki temu lody będą bardziej puszyste.
- Po 3-4 godzinach w zamrażalniku lody powinny być gotowe.
Przepis na lody truskawkowe
Do naszej podstawy, czyli lodów na bazie śmietany do wyboru:
- świeże lub mrożone owoce
- dżem truskawkowy
- sok truskawkowy
Składniki owocowe najlepiej dodawać, kiedy maa lodowa zacznie nieco tężeć. Mieszamy tak długo, aż będziemy zadowoleni z efektu i dodajemy takie ilości, które pozwolą uzyskać satysfakcjonujący smak. Można zacząć od łyżki lub garści pokrojonych truskawek (wcześniej krótko podsmażonych z cukrem) i stopniowo dodawać więcej, jeśli chcemy czuć więcej owoców. Można też oczywiście wybrać dowolne inne owoce.
Przepis na lody ciasteczkowe
Do śmietany dodajemy zamiast mleka opakowanie 250 g serka mascarpone. Do ubitej masy po jej schłodzeniu dodajemy:
- kruche ciastka, mogą być typu pieguski (połamane na małe kawałki)
- masa kajmakowa (1-2 łyżki)
Chcesz uzyskać lody czekoladowe? Dodaj startej czekolady.
Przepis na sorbet owocowy
Potrzebne składniki to jedynie:
- owoce
- cukier
- woda
Owoce, np. truskawki blendujemy. Jeśli jest ich ok. 0,5 kg, dodajemy pół szklanki cukru (mniej, jeśli chcecie ograniczać kalorie) lub 2-3 łyżki miodu. Dodajemy 2 łyżki wody. Aby nieco urozmaicić smak, możemy również wycisnąć sok z połówki cytryny lub pomarańczy. Całość połączonych przy pomocy blendera składników na sorbet, powinna trafić do zamrażalnika na ok. 6 godzin.
