Nasiona chia to małe czarne nasiona rośliny chia. Nasiona chia zawierają duże ilości błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, mnóstwo wysokiej jakości białka oraz kilka niezbędnych minerałów i przeciwutleniaczy.
Zawierają one mnóstwo wysokiej jakości białka, duże ilości błonnika, kwasy tłuszczowe, magnez, fosfor, wapń, potas, sód, cynk, przeciwutleniacze oraz witaminy z grupy B i E. Nasiona mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.
Mimo wielu zalet, jedzenie nasion chia trzeba ograniczać. Ze względu na bardzo wysoka zawartość błonnika. Dlatego zalecane jest dzienne spożycie w ilości 40 gram, rozłożonych na dwie porcje, czyli po półtorej łyżki na dwa posiłki.
Warto dodawać je do porannej owsianki, do płatków, do kasz, do naleśników, jogurtów, sałatek, zagęszczać nimi zupy, dodawać do ciasta chlebowego.
Jeśli masz te objawy koniecznie włącz do diety nasiona chia - lista
W poniższej galerii sprawdź, kto może a kto powinien unikać nasion chia w swojej diecie.
