Kapusta wigilijna. Zobaczcie przepisy Ewy Wachowicz i Magdy Gessler

zebr. JJ

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
Szukacie przepisu na najlepszą kapustę wigilijną? Zobaczcie przepisy Ewy Wachowicz i Magdy Gessler.

Wigilia to wyjątkowy czas. Wielu z nas nie wyobraża sobie spędzenia tego czasem z daleka od rodziny i wigilijnych potraw. Wśród nich z pewnością nie może zabraknąć kapusty z grzybami. Jak przygotować najlepszą kapustę z grzybami? Zobaczcie przepisy autorstwa Ewy Wachowicz i Magdy Gessler.

Przepis na kapustę z grzybami Ewy Wachowicz

(za ewawachowicz.pl)
Składniki na kapustę z grzybami

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100g suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka ziela angielskiego

Jak przygotować tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami?
Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej całą noc). Kapustę kiszoną odcedzić. Przesiekać. Włożyć do szybkowaru. Dodać grzyby, liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą spod grzybów. Gotować 15 minut.

Życzenia Bożonarodzeniowe. Najlepsze wierszyki na Boże Narodzenie

Przepis na kapustę z grzybami Magdy Gessler

Składniki na kapustę z grzybami:

  • 1,5 kg kapusty kwaszonej
  • 0,3 kg grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 0,3 l oleju lnianego
  • 0,5 l wody
  • 5 pigw
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól

Jak przygotować kapustę z grzybami przepisu Magdy Gessler?
Grzyby należy namoczyć w wodzie przez 3 godziny. Kapustę, jeśli jest kwaśna opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej lniany i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę na złoty kolor. Następnie należy dodać kapustę, pokrojone grzyby orzaz pokrojone w dwucentymetrową kostkę pigwy. Następnie dodać wodę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować na wolnym ogniu aż do miękkości kapusty.

Przepis na pierogi wigilijne Magdy Gessler i Ewy Wachowicz

Przepis na najlepszą kapustę z grzybami

Składniki na kapustę z grzybami:

  • 800 g kapusty kiszonej
  • 80 g suszonych borowików
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka mąki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier do smaku

Jak przygotować kapustę z grzybami?
Grzyby umyć i namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie. Zostawić na minimum 3 godziny. Następnie grzyby gotować przez 20 minut w wodzie, w której się moczyły. Kapustę umyć, posiekać i wsadzić do garnka. Zalać odcedzoną od grzybów wodą. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do garnka. Kapustę gotować na wolnym ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulę, następnie grzyby. Gotować aż do miękkości. Na koniec z mąki przygotować zasmażkę. Dodać na koniec gotowania kapusty.

Ważne! Jeśli planujemy kapustę przechowywać dłużej nie dodawać zasmażki.

Najseksowniejsze imiona 2020 roku. Sprawdź, czy jesteś na liście!

Szukasz prezentu na święta? Zobacz nasze oferty

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 10

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
18 grudnia 2018, 13:05, Gabi:

to jak w końcu z tym olejem - smażyć czy nie bo używam oleju podobnego (rzepakowego tłoczonego na zimno)

Lniany to nie rzepakowy...

G
Gość
14 grudnia 2018, 09:55, AJ:

Magda Gessler zaleca smażenie na oleju lnianym? Olej lniany jest bardzo zdrowy, ale tylko na zimno, bo zawiera bardzo dużo kwasów wielonienasyconych, ulegających w wysokich temperaturach  przemianom, w wyniku których powstają związki niebezpieczne dla zdrowia.

Opony co szubkowar

P
Pedro76

Pani Gessler podobno wielki autorytet kulinarny,a smaży na oleju lnianym?Zabawne!

B
Beata

No właśnie. Olej lniany używa się TYLKO na zimno. Podczas smażenia wytwarzają się silnie trujące związki rakotwórcze.

B
Bea

No właśnie, mówi się, że olej lniany należy używać TYLKO na zimno.Podczas smażenia wytwarzają się silnie trujące związki rakotwórcze...

G
Gabi

to jak w końcu z tym olejem - smażyć czy nie bo używam oleju podobnego (rzepakowego tłoczonego na zimno)

M
Monika

Od lat na wigilie smazymy racuszki na oleju lnianym. Sa przepyszne....polecam:)

M
Małgorzata

Olej lniany po podgrzaniu robi się gorzki,dlatego na nim nie smażymy.

B
Basia

Na oleju lnianym nie smarzy się.

A
AJ

Magda Gessler zaleca smażenie na oleju lnianym? Olej lniany jest bardzo zdrowy, ale tylko na zimno, bo zawiera bardzo dużo kwasów wielonienasyconych, ulegających w wysokich temperaturach  przemianom, w wyniku których powstają związki niebezpieczne dla zdrowia.

 

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3