Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kapusta wigilijna i nie tylko. Zobaczcie przepisy Ewy Wachowicz i Magdy Gessler

zebr. JJ
Kapusta wigilijna. Przepisy Ewy Wachowicz i Magdy Gessler
Kapusta wigilijna. Przepisy Ewy Wachowicz i Magdy Gessler Grzegorz Dembiński
Szukacie przepisu na najlepszą kapustę wigilijną? Zobaczcie przepisy Ewy Wachowicz i Magdy Gessler.

Wigilia to wyjątkowy czas. Wielu z nas nie wyobraża sobie spędzenia tego czasem z daleka od rodziny i wigilijnych potraw. Wśród nich z pewnością nie może zabraknąć kapusty z grzybami. Jak przygotować najlepszą kapustę z grzybami? Zobaczcie przepisy autorstwa Ewy Wachowicz i Magdy Gessler.

Przepis na kapustę z grzybami Ewy Wachowicz

(za ewawachowicz.pl)
Składniki na kapustę z grzybami

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100g suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka ziela angielskiego

Jak przygotować tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami?
Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej całą noc). Kapustę kiszoną odcedzić. Przesiekać. Włożyć do szybkowaru. Dodać grzyby, liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą spod grzybów. Gotować 15 minut.

Przepis na kapustę z grzybami Magdy Gessler

Składniki na kapustę z grzybami:

  • 1,5 kg kapusty kwaszonej
  • 0,3 kg grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 0,3 l oleju lnianego
  • 0,5 l wody
  • 5 pigw
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól

Jak przygotować kapustę z grzybami przepisu Magdy Gessler?
Grzyby należy namoczyć w wodzie przez 3 godziny. Kapustę, jeśli jest kwaśna opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej lniany i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę na złoty kolor. Następnie należy dodać kapustę, pokrojone grzyby orzaz pokrojone w dwucentymetrową kostkę pigwy. Następnie dodać wodę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować na wolnym ogniu aż do miękkości kapusty.

Przepis na najlepszą kapustę z grzybami

Składniki na kapustę z grzybami:

  • 800 g kapusty kiszonej
  • 80 g suszonych borowików
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka mąki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier do smaku

Jak przygotować kapustę z grzybami?
Grzyby umyć i namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie. Zostawić na minimum 3 godziny. Następnie grzyby gotować przez 20 minut w wodzie, w której się moczyły. Kapustę umyć, posiekać i wsadzić do garnka. Zalać odcedzoną od grzybów wodą. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do garnka. Kapustę gotować na wolnym ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulę, następnie grzyby. Gotować aż do miękkości. Na koniec z mąki przygotować zasmażkę. Dodać na koniec gotowania kapusty.

Ważne! Jeśli planujemy kapustę przechowywać dłużej nie dodawać zasmażki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska