Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kobiety w ciąży, w trosce o zdrowie dziecka powinny jeść dużo ryb

Głos Szczeciński
sxc.hu
Badania przeprowadzone przez zespół Cathy Williams z uniwersytetu w Bristolu dostarczyły po raz pierwszy dowodów na to, że od tego, co spożywa ciężarna kobieta, zależy prawidłowy rozwój mózgowej kory wzrokowej.

Od dawna wiadomo, że nienasycone kwasy tłuszczowe, których bogatym źródłem są zwierzęta morskie - ryby i ssaki, wpływają korzystnie na pracę mózgu.

Dlatego kobiety w ciąży powinny spożywać dużo ryb morskich, z wyłączeniem tych gatunków, w których mogą się kumulować szkodliwe związki chemiczne. Oleje znajdujące się, na przykład, w makrelach i sardynkach zawierają znaczne ilości wartościowych kwasów tłuszczowych. Docierają one do płodu i stymulują rozwój układu wzrokowego.

Większość z przebadanych dzieci w wieku 3,5 lat, których matki w okresie ciąży zadbały o dietę bogatą w ryby morskie, miało lepszy wzrok od swoich rówieśników, których matki nie wykazały się taką zapobiegliwością.

Ponieważ badaniami objęto łącznie ponad 14 tys. maluchów, wyniki można z pewnością uznać za reprezentatywne i warte zapamiętania. - Nie zachęcamy kobiet w ciąży, by codziennie objadały się rybami. Nie ma takiej potrzeby. Nasze obserwacje sugerują, że wystarczy, jeśli ryby morskie będą konsumowane raz w tygodniu - podkreśla autorka badań.

Źródło:

, Głos Szczeciński:Kobiety w ciąży powinny jeść morskie ryby. Zadbaj o wzrok swojego maluszka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska