Kończy się I etap siódmej edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa regionów”. Celem jest wyłonienie najlepszej potrawy regionalnej w Polsce. W ubiegłym roku najwyżej zaszło KGW Różanka z Kaniewa w powiecie włocławskim. Panie otrzymały III miejsce w Polsce za udo gęsie sadowników podawane z prażuchą po kaniewsku.
Zmagania kół gospodyń wiejskich na Kujawach i Pomorzu zorganizowano w każdym powiecie naszego regionu, pierwsze były 6 czerwca, ostatnie 27 sierpnia. I etap konkursu w Kujawsko-Pomorskiem zakończy się 18 września zmaganiami kół gospodyń wiejskich z powiatu nakielskiego. Impreza odbędzie się w Minikowie.
Zespoły biorące udział w I etapie konkursu, które zostaną najwyżej ocenione przez komisje konkursowe podczas danego wydarzenia powiatowego, przechodzą do etapu II, tj. półfinału konkursu. Każdy zespół będzie o tym powiadomiony telefonicznie lub przez e-mail do 15 października 2022 r.
KGW, których potrawy konkursowe zostaną zakwalifikowane do III etapu (finału) konkursu, zostaną o tym poinformowane w dniu półfinału podczas wydarzenia zorganizowanego w danym województwie. KGW o dacie, miejscu i ostatecznej formie organizacji finału zostanie poinformowane do 18 grudnia 2022 r.
„Bitwa regionów” w Minikowie odbędzie się w ramach dużej imprezy „Barwy lata – dary jesieni”.
