Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchenne rewolucje pod Grudziądzem: Według Magdy Gessler sukces mają dać regionalne produkty

Jakub Keller
Jakub Keller
Fjut, czyli syrop z buraków cukrowych ma pomóc „Białej Karczmie” z Michala w pozyskiwaniu klientów. W menu wpisała go Magda Gessler.

Przeprowadziła „Kuchenną rewolucję” i pod koniec października do podgrudziądzkiego Michala ponownie zawitać ma Magda Gessler, restauratorka prowadząca program telewizyjny, w którym pomaga właścicielom podupadłych lokali wyprowadzić je na prostą.

Magdę Gessler o pomoc poprosiła Jadwiga Sarnowska wraz z synem Tomaszem, właściciele „Białej Karczmy” w Michalu. - Lokal kupiliśmy z rodzicami w 2006 r. Dopiero w sylwestra 2012/13 otworzyliśmy ją dla gości. Interes nie szedł jednak tak, jak byśmy sobie tego życzyli - nie ukrywa Tomasz Sarnowski. - Ponad rok temu mama wpadła na pomysł, żeby zgłosić się do programu. Początkowo byłem sceptyczny, ale wreszcie dałem się na to namówić - dodaje.

Magda Gessler w Michalu gościła przez cztery dni. Teraz właściciele oczekują jej kontrolnej wizyty. Nie jest znana jej dokładna data. - Wiemy tylko, że pani Magda pojawi się u nas pod koniec października - mówi Tomasz Sarnowski.

Jak podkreśla współwłaściciel, w wystroju lokalu niewiele zmieniło się po wizycie restauratorki. - Budynkiem, w którym mieści się nasza restauracja opiekuje się konserwator zabytków. Nie zgodził się na niektóre rozwiązania proponowane przez panią Magdę - mówi Sarnowski.

Restauratorka miała drobne uwagi do dań, które oferowała kuchnia. - Zdaniem pani Magdy dodawaliśmy do zup za dużo octu. Nie podobało jej się też, że w dewolajach były pieczarki a nie grzyby leśne - wspomina Sarnowski.

Na jakich zatem składnikach lokal bazuje po wizycie Magdy Gessler? - W naszym menu królują ryby, grzyby i dziczyzna. Pojawił się także typowy dla Kujaw i Pomorza fjut, czyli syrop z buraka cukrowego, maślanki i cukru. Dodajemy go do naleśników oraz do sosu grzybowego- mówi Tomasz Sarnowski, którego Magda Gessler mianowała szefem kuchni. - Lubię gotować, ale nie jestem kucharzem z wykształcenia. Nasza główna kucharka zachorowała właśnie w dzień rewolucji - mówi nowy szef kuchni „Białej Karczmy”.

Magda Gessler słynie ze swojej przebojowości. W trakcie programów rozbija talerze, wybija okna oraz nie szczędzi cierpkich słów. Jak było w Michalu? - Nieco spokojniej, aczkolwiek wysypała vegetę na jedną z kelnerek - wspomina Sarnowski.

Jak będzie wspominał celebrytkę? - Pani Magda jest świetną kucharką. Ma bardzo wysublimowany smak i trudno jej dorównać. Jest też bezpośrednia. Co myśli, to powie. Zauważyłem też , że jest bardzo zapracowana. Niemal non stop rozmawia przez telefon - wspomina Sarnowski.

Od wyjazdu restauratorki lokal odżył. - Kiedyś w tygodniu sprzedawaliśmy po 2-3 obiady dziennie. Teraz są dni, kiedy schodzi ich nawet 300. Mamy też w weekendy sporo rezerwacji. Musimy otwierać drugą salę, żeby wszystkich pomieścić - mówią właściciele restauracji.

Emisja programu zrealizowanego w „Białej karczmie” planowana jest na początek grudnia.

Magda Gessler o memach: - Podchodzę do nich z dystansem do momentu, kiedy nie szkodzą mojej rodzinie i mnie.
źródło: przeAmbitni.pl/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska