Co zrobić z wodą po kiszonych ogórkach? Nie wylewaj! Dodaj do mięsa, kaszy czy żurku
Gdy zjemy ogórki kiszone, zostaje po nich sok pełen cennych właściwości odżywczych. Co zrobić z wodą po ogórkach? Pod żadnym pozorem jej nie wylewaj! Dodaj ją...
Tego nie wolno robić w restauracji. Przez takie zachowania narobisz sobie wstydu
Wyjazd na wakacje to dla wielu Polaków czas odpoczynku od gotowania i spróbowania lokalnej kuchni w turystycznych miejscowościach. W restauracjach panują...
Czy panga jest zdrowa? Zastosowanie popularnej ryby
Rybą, która doczekała się złej sławy, jest panga. Tania i powszechnie dostępna ryba pochodzi z Wietnamu. Jest sztucznie hodowana w rzece Mekong jednej z...
Zerówki kontra klatkowe. Jak przechowywać jajka w lodówce?
Jajka to podstawowy produkt używania do gotowania w kuchni. Najczęściej używamy ich do pieczenia ciast, klopsów, majonezów i podajemy jako dodatek do...
Kotlety z mortadeli jak w PRL-u. Włoski specjał znowu na czasie
Mortadela jest rodzajem wędliny, który przez czasy PRL-u zyskał niechlubną sławę. Wtedy robiono ją z gorszej jakości mięsa i polecano na obiad jako panierowane...
Jak ułożyć sztućce? Savoire-vivre przy stole. Zobacz porady ekspertki
Aleksandra Pakuła to dziennikarka, specjalistka od public relations, autorka kanału „Instytut Etykiety” na Youtube i znawczyni etykiety. Na swoim profilu na...
Te produkty psują się najszybciej latem. Uważaj - tym się najłatwiej zatrujesz latem!
Wysokie temperatury nie sprzyjają żywności, za to bardzo lubią je bakterie, które latem rozwijają się w jedzeniu w zawrotnym tempie, przyspieszając proces...
Oto najzdrowsze przyprawy. Dodawaj je do dań i sprawdź, jak zmieni się Twój organizm
Niektóre przyprawy nie tylko nadają głębi potrawom, ale również mogą przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych. Zawierają bowiem w składzie cenne witaminy,...
Roślinne zamienniki mięsa i mleka naprawdę zdrowsze od produktów zwierzęcych!
Produkty zastępujące mięso i mleko są coraz łatwiej dostępne, rośnie ich wybór i wciąż poprawia się smak. Niektóre z obecnych zamienników żywności odzwierzęcej...
Jak przedłużyć świeżość ziół? 4 niezawodne sposoby Jamiego Olivera
Jamie Oliver podpowiada, jak zaoszczędzić pieniądze i jedzenie. Masz w domu świeże zioła, np. pietruszkę, bazylię, tymianek czy kolendrę? Zadbaj, by ich nie...
Błędy popełniane przy robieniu "mielonego". Przez to mięso nie będzie soczyste
W polskich domach po mięso mielone sięgamy chętnie i często. Jednak jego właściwe przygotowanie to wcale nie taka prosta sprawa. Zobacz koniecznie, jakie błędy...
Gorąca kukurydza i orzeszki w karmelu za 15 zł? Są tańsze opcje do jedzenia na plaży
Połowa wakacji za nami, ale to w sierpniu najwięcej Polaków wyruszy na urlop i wielu wybierze morze. Dzień spędzony na plaży jest przyjemny do czasu, gdy...
Odwoływanie rezerwacji i brak napiwków. Tego lepiej nie robić w restauracji
Podczas spotkań ze znajomymi w kawiarni czy restauracji często zastanawiasz się, co wypada a co nie? Masz wątpliwość, jak się zachować? Z pomocą przychodzą...
Zastawa stołowa w nowoczesnym stylu
Skompletowanie zastawy stołowej do domu lub mieszkania to wyzwanie, przed którym staje większość z nas przynajmniej raz w życiu. Niektórzy podchodzą do sprawy...
Jak rozpoznać prawdziwą porcelanę? Pielęgnacja zastawy
Twórczość człowieka zaczęła się w zasadzie od wyrabiania narzędzi codziennego użytku z ogólnodostępnych, naturalnych materiałów. Nie trzeba więc nikogo...
Szkło bez tajemnic, czyli jak serwować napoje?
Podczas oficjalnych spotkań i przyjęć ilość kieliszków, filiżanek i szklanek może przyprawić o zawroty głowy. Do czego nalać wodę? Czym różnią się kieliszki do...
6 najlepszych patentów na zdrowe grillowanie. Porady dietetyka
Spotkania przy grillu z bliskimi to narodowy sport Polaków, szczególnie wiosną i latem. Czy dania z rusztu zawsze muszą być niezdrowe? Niekoniecznie. Jeśli...
Które owoce mają mało cukru? Jak zrobić zdrowe przekąski z owocami?
Zastanawiasz się, które owoce mają mało cukru? Jesteś na diecie cukrzycowej? Mamy dla ciebie porady pyschodietetyczki Marty Adamiuk, która wyjaśnia, co można...
Takie są teraz najlepsze zamienniki cukru. Tym możesz zastąpić cukier [lista]
Czym zastąpić cukier? Cukier to jeden z podstawowych składników wielu przepisów zarówno słodkich, jak i wytrwanych. Cukier można znaleźć niemal we wszystkim -...
Tak oszczędzisz, wykorzystując resztki. Piwo z chleba, pesto z liści rzodkiewki
Ci, którzy obierają warzywa, tracą nie tylko część witamin i składników mineralnych skrywających się zaraz pod skórką. Marnują również część kupionego lub...
Tych produktów lepiej unikać na pusty żołądek
Czego lepiej nie jeść i nie pić na pusty żołądek? Bez wątpienia pełnowartościowe śniadanie powinno być codzienną rutyną. Niestety nie wszystkie produkty...
Zimne czy gorące, czyli co jeść i pić podczas upałów? Smakoterapia podpowiada
Iwona Zasuwa to popularna autorka książek i bloga o nazwie „Smakoterapia”, a także wokalistka, znana ze współpracy z Kayah. Poprzez gotowanie chce pokazywać, że...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 10 godzin temu w kategorii Opieka nad starszymi
Dodano 13 godzin temu w kategorii Rolety
Dodano wczoraj w kategorii Fotowoltaika
Dodano 2 dni temu w kategorii Biura rachunkowe