Herbata – rodzaje i właściwości. Jaka herbata jest najzdrowsza?
Herbata to smaczny i popularny napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie codziennych posiłków. Spożywana regularnie wykazuje liczne właściwości...
Takich warzyw i owoców lepiej nie przechowywać w lodówce. Mogą się szybciej zepsuć
Choć jak wiadomo, dzięki lodówce żywność na dłużej nadaje się do spożycia, istnieją wyjątki od tej reguły. Wiele warzyw i owoców nie reaguje najlepiej na zimną...
Najsmaczniejsze zamienniki masła. Przepisy na zastąpienie tłuszczu w kanapce
Ceny masła w sklepach z dnia na dzień pobijają kolejne rekordy. Jednak można zaoszczędzić na maśle, sięgając po pyszne i zdrowe zamienniki. Podpowiadamy, czym...
Na takich produktach najzdrowiej smażyć. Te rzeczy najlepiej nadają się do smażenia
Smażenie to jeden z najczęściej wykorzystywanych sposobów na przygotowanie posiłku. Smażenie nie cieszy się dobrą sławą wśród dietetyków, jednak wybierając...
Uważaj na te połączenia z pomidorami. To dzieje się z organizmem, gdy jemy pomidory
Pomidory to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych warzyw spożywanych w Polsce. Są nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne i naprawdę zdrowe. Posiadają...
Takie znane herbaty są szkodliwe dla zdrowia. Mogą powodować wiele dolegliwości
Wiele popularnych herbat, które można spotkać w każdym sklepie, markecie czy restauracji, nie służy naszemu zdrowiu. Czasami jest to kwestia składu, a innym...
Pleśń na pomidorze. Zobacz, co się stanie gdy zjemy zepsutego pomidora [lista]
Pomidory są smaczne i soczyste, lecz niestety szybko się psują. Wtedy pojawia się na nich pleśń. Dla niektórych jest to jasny przekaz, że pomidor nie nadaje się...
Na co zwrócić uwagę przy zakupie mikrofalówki?
Choć mikrofalówka nie jest niezbędnym elementem wyposażenia kuchni, warto ją mieć przynajmniej z kilku powodów. Współczesne modele nie tylko świetnie radzą...
Oto najzdrowsze oleje w kuchni. Takich olejów warto używać do przyrządzania potraw
To, jakiego oleju używamy do przyrządzania potraw, ma bardzo duże znaczenie dla naszego zdrowia, a zwłaszcza układu sercowo-naczyniowego. Warto postawić na typy...
Te zupy warto jeść jesienią. Zobacz - to one rozgrzeją cię w jesienne dni [lista]
Rozgrzewają, są smaczne, sycą na długo. Jesienią chętniej wybieramy zupy. Przymarznięci i zziębnięci znaczniej bardzie potrzebujemy ciepłego posiłku. Sprawdź w...
Tak odróżnisz w sklepie łososia hodowlanego od dzikiego. Nie daj się oszukać nazwie!
Często w popularnych dyskontach możemy spotkać łososie podpisane jako atlantyckie, podczas gdy w rzeczywistości pochodzą one z hodowli. Jak sprawdzić produkt,...
Takie błędy popełniamy najczęściej, przyrządzając mięso mielone [lista]
Mięso mielone jest nie tylko bardzo popularne. To także jeden z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych na świecie. W polskich domach po mięso mielone...
Te błędy popełniamy najczęściej podczas suszenia grzybów. Przez to pleśnieją
Suszenie grzybów to jeden z najlepszych sposobów na przedłużenie ich trwałości, zachowanie świeżości, smaku oraz wartości odżywczych. Podczas suszenia grzybów...
Co zamiast bułki tartej? Kapitalne pomysły na panierkę
Najczęściej wybieranym składnikiem na panierkę jest bułka tarta. Warto zrobić ją własnoręcznie, aby pieczywo się nie zmarnowało. Jednak osoby na diecie...
Jak samemu zrobić chleb na zakwasie? Piekarz radzi, jak upiec domowy chleb
Chrupiący chleb z rumianą skórką i delikatnym miąższem jest prostszy w wykonaniu niż myślicie. Jak go samodzielnie zrobić? - Ważne, by zbierać doświadczenia i...
Zdrowe przekąski na jesień. Garść orzechów zamiast ciastek, jarmuż zamiast chipsów
Gorące i długie, letnie dni za nami. Coraz chętniej zaszywamy się w domu z kubkiem gorącej herbaty, aby poczytać książkę lub obejrzeć maraton ulubionego...
Co zrobić z grzybów? TOP 9 przepisów. Pascal Brodnicki stosuje wyrafinowany składnik
Grzyby to ulubiony produkt wielu smakoszy. Ususzone, mrożone lub marynowane są nieodzownym składnikiem jesiennych i zimowych obiadów oraz kolacji. Jednak czasem...
Błyskawiczna zapiekanka na obiad. Wyśmienite przepisy nie tylko z ziemniakami
Zapiekanka ziemniaczana to jedno z najpopularniejszych tanich posiłków na rodzinny obiad lub kolację. Można ziemniaki ugotować w śmietance, a następnie zapiec...
Co jeść we wrześniu? Sylwia Majcher radzi, jakie owoce i warzywa są teraz warte uwagi
Wrzesień to czas na kalendarzowy koniec lata. W prawdzie jesień zbliża się nieuchronnie, ale przez ponad miesiąc będziemy mogli zajadać świeże owoce i warzywa....
Te błędy popełniamy najczęściej przy marynowaniu grzybów
Wrzesień i październik to szczyt sezonu na grzyby w Polsce. Najlepszym sposobem na podkreślenie ich smaku i przedłużenie terminu przydatności do spożycia jest...
Takie błędy najczęściej popełniamy przy gotowaniu rosołu. Przez nie traci swój smak
Rosół to klasyka wśród polskich zup. Pyszny i pełen wartościowych składników odżywczych wywar pozwala zasycić głód oraz działa wzmacniająco na układ...
Jak wykorzystać ocet w kuchni? 8 sprawdzonych sposobów
Ocet może mieć wiele zastosowań w kuchni. Ten jabłkowy wybiorą osoby lubiące łagodniejsze smaki. Spirytusowy - ci, którzy wolą wyraziste potrawy i aromaty. Ocet...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 14 godzin temu w kategorii Opieka nad starszymi
Dodano 18 godzin temu w kategorii Rolety
Dodano wczoraj w kategorii Fotowoltaika
Dodano 2 dni temu w kategorii Biura rachunkowe