https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kupując rybę na święta, zwróć uwagę na jej... oczy. Dlaczego?

SXC
W czołówce najzdrowszych ryb jest dorsz.

W tuńczyku dodatkowo znajdziemy witaminę PP oraz selen poprawiający naszą odporność. Nie można zapomnieć też o naszym polskim śledziu. Do zdrowych ryb możemy też zaliczyć łososia, makrelę, pstrąga oraz sardynki. Warto jeść więcej ryb morskich, ponieważ są bardziej wartościowe od słodkowodnych - mówi w rozmowie z portalem dlahandlu.pl Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym marki WINIARY „Żyj smacznie i zdrowo".

Specjalistka wyjaśnia tam, że z kolei należy wystrzegać się tilapii i pangi. Obie ryby są tanie i łatwo dostępne, jednak niezdrowe. Tilapia karmiona jest preparatami manioku, soi, syntetycznymi witaminami oraz mączką rybną. Ponadto mięso tej ryby zawiera niekorzystną kombinację kwasów omega-3 i omega-6. Z kolei w filecie pangi znajdują się substancje syntetyczne, które pozbawiają rybę zdrowych kwasów omega-3. W ten sposób, zamiast pomóc organizmowi - zaszkodzimy. Innym gatunkiem, z którym trzeba być ostrożnym jest ryba maślana. Zawiera w sobie nietrawione przez człowieka woski, będące przyczyną sensacji żołądkowo-jelitowych. Także znany wszystkim łosoś, zwłaszcza hodowlany często ma zbyt duże ilości hormonów wzrostu, a charakterystyczny różowo-pomarańczowy kolor to efekt mączki karotenowej. Nie jest ona trująca, ale karoten przekształca się w organizmie człowieka w witaminę A, której nadmiar jest kumulowany, co jest niebezpieczne dla zdrowia. 

Kupując surową rybę należy zwrócić uwagę już na jej skórę, która powinna być błyszcząca i śliska. Oczy muszą być szklane, niezaciągnięte białkiem, a skrzela lekko różowe. Surowe filety lub dzwonka wybierajmy błyszczące, nieobeschnięte i trzymane w lodzie. Mrożone filety powinny być pojedyncze (zlepione po kilka sztuk oznaczają, że już były odmrożone i ponownie zamrożone), błyszczące i nie za ciężkie od nadmiaru lodu - mówi ekspertka w dlahandlu.pl.   

Źródło: dlahandlu.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

h
hanka
Moja córka mieszka w Londynie i jak tam kupuje zdrową bez chemi żywność to jest ona taka naprawdę.Gdyby ktoś tam oszukał klienta to stacił by koncesję i prawo hodowli czy sprzedaży.U nas wszystkich się oszukuje i jest to bezkarne!!!
S
SZU
TO WKONCU CO JEST KUR.. ZDROWE ,JAK NAWET RYBY SA NIE ZDROWE ,TABLETKI NIE SA ZDROWE BO CHEMIA ,MIESO CHEMIA,WARZYWA CHEMIA,TO KURW. CO MAMY JESC !!!!! POWINNI NAM ZAPŁACIC ZA ZDROWIE A NIE MY PŁACIMY I NIC NIEMAMY Z TEGO TYLKO NAS TRUJA,POTEM W AKT ZGONU NAPISZA -WYLEW LUB INNA BAJKE I KTO TO PODWAZY?TYLKO W PL TAK MOIZE BYC -KOMBINACJA NAWET NA ZDROWIU.!!!!!!
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska