Musimy na początek zorientować się, ile naprawdę jemy. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że poza zasadniczymi posiłkami znaczną ilość kalorii zjadamy w trakcie podjadania.
Dlatego przez pierwszy tydzień kuracji warto ważyć spożywane produkty, aby później móc łatwo oceniać ilość spożywanych porcji (na oko). Po zważeniu produktów lub zmierzeniu za pomocą domowych miar należy spisywać wszystko co jemy, obliczać odpowiednie ilości kalorii i sumować to, co się w ciągu dnia zjadło. To uświadomi nam, ile naprawdę dziennie kalorii zjadamy i ułatwi ustalenie, ile powinniśmy jeść, żeby schudnąć.
Kuracja odchudzająca powinna powodować ubytek masy ciała od 0,5 kg do 1 kg tygodniowo. Aby to uzyskać, musimy spożywać codziennie o 1000 kcal mniej od naszego zapotrzebowania. W początkowej fazie stosowania ograniczeń kalorycznych, masa ciała szybko się obniża, w wyniku utraty nie tylko tkanki tłuszczowej, lecz także wody. Później utrata wody zmniejsza się i ubytek masy ciała staje się wolniejszy.
Zabronione jest tłuste mięso i wędliny oraz tłuste ryby, tłuszcze, pełnotłuste mleko i jego przetwory (śmietana, tłuste sery, lody), cukier i wszelkiego rodzaju słodycze (czekolada, miód, ciastka) oraz przetwory słodzone (dżemy, marmolady, słodkie kompoty), wszelkiego rodzaju napoje alkoholowe, również piwo.
Dozwolone są warzywa i owoce niskokaloryczne, chude mleko, maślanka, chudy twaróg, chude ryby, chude mięso i wędlin i białko z jaj.