Takie produkty szkodzą jelitom
Codzienna dieta ma znaczny wpływ na zdrowie, samopoczucie czy wygląd. Niektóre produkty są szczególnie szkodliwe dla jelit, zwłaszcza jeśli zjada się je w nadmiernych ilościach. Co ciekawe, część żywności, która nie ma najlepszego wpływu na ten narząd, powszechnie uchodzi za zdrową.
Jakich produktów powinno się unikać, by cieszyć się zdrowymi jelitami? Sprawdź naszą galerię, by się tego dowiedzieć!
Warto podkreślić, że to właśnie gastrolodzy, czyli eksperci zajmujący się wzdęciami, problemami trawiennymi czy leczeniem raka okrężnicy, odradzają spożywania takiego jedzenia w Huffington Post.
Jakie produkty dobre dla jelit?
Produkty, które są ogólnie przeciwwskazane w diecie, to m.in. wysoko przetworzona żywność, fast-foody, słodycze, słone przekąski czy tłuste i smażone potrawy. Co jest za to dobre dla jelit?
Jedzenie dobre dla jelit:
- świeże warzywa i owoce
- produkty zbożowe
- chude mięsa i ryby
- niskotłuszczowe produkty mleczne
- oleje roślinne
- orzechy, pestki, nasiona
Funkcje jelit w organizmie. Co robią jelita?
Jelita to niezwykle ważny narząd w organizmie człowieka. Są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych i przetwarzanie resztek, które później są wydalane. To właśnie od nich w dużej mierze zależy to, jak funkcjonuje cały ludzki organizm.
Większość procesu trawienia odbywa się w jelicie cienkim. Enzymy trawienne obecne np. w trzustce rozbijają składniki pokarmowe do najmniejszych części składowych. Gdy zakończą one swoją pracę, jelito cienkie wchłonie składniki odżywcze i przetransportuje je do krwi oraz limfy, skąd trafią do wszystkich narządów ciała.
To jednak niejedyne zadanie jelita cienkiego. Zajmuje się też np. produkcją hormonów koordynujących procesy trawienne, przyswajaniem wody z treści pokarmowych i mieszkaniem treści w jelicie.
W jelicie grubym z kolei dochodzi do dalszego pozyskiwania wody i soli z treści jelitowej oraz do produkcji kału. To właśnie w jelicie grubym niestrawiona treść pokarmowa podlega metabolizacji przez bakterie jelitowe.
