Do korzystania z darów polskich łąk zachęca Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Rekomenduje np. jastrząbki, jako tradycyjny produkt z Mazowsza. To płatki kwiatów z farszem przygotowanym z masła, mleka lub śmietanki z dodatkiem miodu, orzechów, płatków owsianych i suszonych owoców.
- Przygotowywanie niewielkich przekąsek z użyciem kwiatów było popularne na terenie województwa mazowieckiego. Tradycja ta wywodzi się z początków lat trzydziestych XX wieku z okolic Siedlec - wyjaśnia MRiRW.
Kwiaty były stosowane w kuchni już przez starożytne narody krajów Bliskiego Wschodu, Chin, Japonii, również mieszkańcy starożytnego Rzymu i Grecji wykorzystywali je w swoim menu. Do Polski ta tradycja dotarła prawdopodobnie z basenu Morza Śródziemnego..
Jakie kwiaty można jeść?
Kwiaty są bogatym źródłem składników mineralnych, olejków eterycznych, substancji śluzowych, błonnika, a szczególnie związków biologicznie czynnych jak polifenole, które są uznanymi od dawna antyoksydantami.
- Właściwości te nie tylko podnoszą wartość odżywczą dań, ale również estetyczną - zaznacza MRiRW.
Kwiaty znikły z menu, ale z roku na rok odbudowują swoje miejsce na stołach. Szefowie kuchni doszkalają się pod okiem botaników, dumą wielu restauracji są smaczne ozdoby dań z zaprzyjaźnionych łąk. Jakie kwiaty z powszechnie dostępnych można wykorzystać w kuchni? Sprawdźcie w naszej galerii.
Źródło: MRiRW
