Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kwiaty na talerzu - zdobią danie i mają wartość odżywczą. Takie kwiaty można jeść

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Kwiaty podnoszą wartość odżywczą i estetyczną dań. Szefowie kuchni doszkalają się pod okiem botaników. Jakie kwiaty z powszechnie dostępnych można wykorzystać w kuchni? Sprawdźcie w naszej galerii.
Kwiaty podnoszą wartość odżywczą i estetyczną dań. Szefowie kuchni doszkalają się pod okiem botaników. Jakie kwiaty z powszechnie dostępnych można wykorzystać w kuchni? Sprawdźcie w naszej galerii. Pixabay
Surowe kwiaty jako ozdoba dań są hitem w restauracjach. Szefowie kuchni poszukują nowych, kolorowych, naturalnych i smacznych ozdób na talerzu. Każdy z nas może dołożyć kwiaty do zupy i sałatki. Jakie z powszechnie dostępnych można zjeść? Sprawdźcie w naszej galerii.

Do korzystania z darów polskich łąk zachęca Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Rekomenduje np. jastrząbki, jako tradycyjny produkt z Mazowsza. To płatki kwiatów z farszem przygotowanym z masła, mleka lub śmietanki z dodatkiem miodu, orzechów, płatków owsianych i suszonych owoców.

- Przygotowywanie niewielkich przekąsek z użyciem kwiatów było popularne na terenie województwa mazowieckiego. Tradycja ta wywodzi się z początków lat trzydziestych XX wieku z okolic Siedlec - wyjaśnia MRiRW.

Kwiaty były stosowane w kuchni już przez starożytne narody krajów Bliskiego Wschodu, Chin, Japonii, również mieszkańcy starożytnego Rzymu i Grecji wykorzystywali je w swoim menu. Do Polski ta tradycja dotarła prawdopodobnie z basenu Morza Śródziemnego..

Jakie kwiaty można jeść?

Kwiaty są bogatym źródłem składników mineralnych, olejków eterycznych, substancji śluzowych, błonnika, a szczególnie związków biologicznie czynnych jak polifenole, które są uznanymi od dawna antyoksydantami.

- Właściwości te nie tylko podnoszą wartość odżywczą dań, ale również estetyczną - zaznacza MRiRW.

Kwiaty znikły z menu, ale z roku na rok odbudowują swoje miejsce na stołach. Szefowie kuchni doszkalają się pod okiem botaników, dumą wielu restauracji są smaczne ozdoby dań z zaprzyjaźnionych łąk. Jakie kwiaty z powszechnie dostępnych można wykorzystać w kuchni? Sprawdźcie w naszej galerii.

Źródło: MRiRW

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska