– Makaron wytwarzany jest z mąki z pszenicy twardej (durum), bądź z mąki z pszenicy zwyczajnej i produkowany jest w wersjach jajecznych lub bezjajecznych. Makarony pełnoziarniste zawierają mangan i fosfor, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego naszego organizmu. Oznacza to, że w połączeniu ze zdrowym trybem życia i przy zachowaniu zbilansowanej diety makarony są jednym z niezwykle cennych źródeł energii, nawet dla osób dbających o figurę! Produkty zbożowe, w tym makarony nie przez przypadek znalazły się na podium Piramidy Zdrowego Żywienia opracowanej przez IŻŻ. Zaraz za aktywnością fizyczną, owocami i warzywami, powinny stanowić podstawę naszej diety – przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.
Polki - przebadane na potrzeby kampanii - deklarują, że makaron najczęściej gości u nich na stołach jako podstawa obiadu – przeważnie w formie spaghetti lub świderków. A z jakimi składnikami warto jest go łączyć?
Makaron nie musi być nudny i kojarzyć się tylko z kilkoma najpopularniejszymi składnikami, z którymi zwykle jest łączony. Sposobów na ciekawe dania z makaronem w roli głównej jest mnóstwo, a dodatkowo są one często bardzo proste w przygotowaniu. Najlepszym dodatkiem do makaronu są sezonowe warzywa, chude mięsa i świeże przeciery warzywne z przyprawami np. bazylią czy oregano. Danie warto polać odrobiną oliwy, dodać czosnek i mamy na talerzu smak słonecznej Italii w najlepszym wydaniu – dodaje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.
„Zboże smakuje i inspiruje” to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych – makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków.

A oto pomysły na wykorzystanie makaronu w kuchni, czyli makaronowe inspiracje Ani Jelonek:
Makaron świderki z warzywami i serem
- 100 g makaronu świderki
- 100 g szparagów lub fasolki szparagowej
- 80 g sera mozzarella lub gorgonzola
- 3 łyżki pestek dyni oraz słonecznika
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki posiekanej rukoli
- 4 łyżki tartego sera pecorino
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- maliny (10 szt.) lub pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Zagotować wodę, wrzucić makaron, posolić i ugotować al dente. W międzyczasie dodać do makaronu pokrojoną fasolkę lub szparagi (na ok. 7 minut przed końcem gotowania). Gdy makaron i fasolka będą miękkie, odcedzić je na sitku, włożyć z powrotem do garnka. Dodać pokrojony na kawałki ser mozzarella i wymieszać. Dodać pestki dyni oraz słonecznika zrumienione na patelni, oliwę. Wymieszać, nałożyć na talerze, posypać rukolą , tartym serem oraz malinami lub pomidorka-mi koktajlowymi.
Sałatka z makaronem, jajkiem i serem (2 porcje)
- 2 jajka
- 100 g sera typu mozzarella (kuleczki)
- 1/4 sałaty lodowej
- garść rukoli
- 4 rzodkiewki
- 1/4 ogórka szklarniowego
- 1 czerwona papryczka chili
- kiełki mieszane (garść)
- szczypiorek i natka pietruszki
- sól i pieprz
- makaron pełnoziarnisty penne 100 g
Sos:
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 2 łyżki jogurtu gęstego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka sera fromage
Przygotowanie:
Jajka ugotować: włożyć do ciepłej wody, zagotować i od tego momentu liczyć 5 minut. Odce-dzić, przelać zimną wodą i obrać ze skorupek. Sałatę i rukolę opłukać i osuszyć, włożyć do salaterki. Dodać pokrojone na plasterki rzodkiew-ki i obranego ogórka oraz cienko pokrojoną papryczkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone jajka (na grube plasterki lub na połówki), kolki mozzarelli , posypać szczy-piorkiem, natką oraz mixem kiełków, dodać ugotowany makaron. Polać sosem: w miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu. Polać sałatkę sosem.
Makaron świderki z pesto z jarmużu oraz serkiem mascarpone (składniki na 4 porcje):
- makaron świderki
- jarmuż 150 g (liście bez łodyg)
- 100 g twardego sera typu
- parmezan
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oleju rzepakowego z tłoczenia na zimno
- 100 g mascarpone
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
50 g jarmużu smażymy w głębokim oleju by powstały chipsy następnie osączamy je na papierowym ręczniku i posypujemy solą. Do miski miksera przekładamy pozostały jarmuż, ser, czosnek oraz pestki dyni (30 g) i miksujemy powoli dolewając olej aż powstanie gładka masa. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Na patelni dajemy 3 łyżki wody z gotowania makaronu oraz mascarpone. Gdy serek się rozpuści dodajemy pesto z jarmużu i całość mieszamy z makaronem . Makaron wykładamy na ogrzany talerz i dekorujemy płatkami parmezanu i chipsami z jarmużu.