W sklepiku przy ulicy Rataja możesz kupić produkty bio. Co to znaczy? - Są to warzywa i owoce z ekologicznych gospodarstw - tłumaczy Piotr Jarecki, właściciel Living Food i zarazem Spiżarni Kujawskiej przy Starym Rynku. - W Polsce jest 7 firm, które nadają certyfikaty gospodarstwom i sprawdzają, czy rolnicy nie dodają do swoich plonów nawozów sztucznych i chemicznych produktów ochrony roślin.
Najpierw przez trzy lata gospodarstwo jest w okresie przejściowym. Plony rozwijają się w czystej od chemii ziemi.
- Po tym czasie dostaje się certyfikat. I przyjmuje co jakiś czas kontrolerów. Sam mam takie gospodarstwo. Widzę, że to działa - tłumaczy Jarecki.
Na wynos
Produkty z Living Food można zamówić z dowozem do domu. - Jeśli chodzi o warzywa i owoce, to nasi klienci dostają co czwartek dokładny cennik. W piątek zbieramy zamówienie i w środę rozwozimy świeżą i zdrową żywność - tłumaczy Jarecki.
Przygotowane paczki można również odbierać osobiście w sklepie w Fordonie, ale też w Spiżarni Kujawskiej przy Starym Rynku. - Tu również nasz asortyment pochodzi z ekologicznych upraw - dodaje Piotr Jarecki.
Pomysł Piotr Jarecki podpatrzył we Włoszech. - Tam się sprawdził ten system i u nas też jest trafiony - cieszy się właściciel ekologicznego sklepiku.
Po co to właściwie?
Ekologiczna jest cała idea sklepu. - Kiedy jedziemy do naszych regionalnych rolników, nie mamy żadnych pośredników, więc produkty są sprzedawane taniej. Poza tym, nie kupujemy warzyw i owoców w wielkich ilościach, tylko ewentualnie z małą nadwyżką, więc wszystko jest świeże i smaczne.
Smaczne są również wędliny, które można kupić w Living Food. Te również pozbawione są chemii.
- Do naszych wędlin masarze dodają tylko sól peklową. Mamy mięso pieczone, wędzone, szare szynki. Jest zdrowe i bardzo smaczne. Sam nie jestem wegetarianinem, ani wyznawcą żadnej konkretnej diety - mówi Jarecki.
Poleca jednak, by korzystać z przepisów kuchni makrobiotycznej lub kuchni pięciu przemian, by lepiej się czuć i jeść zgodnie z porami roku.
- Czyli latem jeść produkty wychładzające organizm, a zimą rozgrzewające. O tej porze warto jeść przetwory bogate w białko, używać przypraw takich jak imbir, cynamon, kurkumę - poleca Jarecki.
Wiele ciekawostek dotyczących zdrowego odżywiania znajduje się na stronie internetowej sklepu www.livingfood.pl.
Inspiracją do otwarcia sklepu było pojawienie się (trzy lata temu) na świecie dzieci Piotra. - Zacząłem przyglądać się temu, co kupuję dla nich do jedzenia. Te różowe szyneczki, przygotowane specjalnie dla dzieci, naładowane są chemią, wodą, nie są zdrowe - tłumaczy. - Teraz mam wpływ na to, co jedzą. A przede wszystkim duży wybór eko-produktów.
Udostępnij
