Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na Świętego Marcina - dobra kołudzka gęsina

Redakcja
W Kołudzie Wielkiej hoduje się najlepsze gęsi w Polsce
W Kołudzie Wielkiej hoduje się najlepsze gęsi w Polsce
Do spożywania gęsiny będą namawiać specjaliści podczas poniedziałkowej konferencji w renomowanym ośrodku hodowlanym w Kołudzie Wielkiej.

www.pomorska.pl/inowroclaw

Więcej informacji z Inowrocławia znajdziesz na stronie www.pomorska.pl/inowroclaw

Fenomen polskiej gęsi będzie tematem konferencji naukowej, która odbędzie się w poniedziałek 9 listopada w Kołudzie Wielkiej (gm. Janikowo). Termin konferencji nieprzypadkowo wyznaczono tuż przed 11 listopada, a więc imieninami Marcina. Dawniej bowiem 11 listopada łączył się w północnej i zachodniej Polsce (a więc także na Kujawach) ze zwyczajem pieczenia gęsi, co upamiętniają ludowe przysłowia: "Na Świętego Marcina - dobra gęsina" czy "Na Marcina gęś na stole, którą nade wszystko wolę", albo "Wesele Marcina - gęś i dzban wina".

Naukowcy, hodowcy, restauratorzy

Pomysł na gęsinę

Czy na Twoim stole pojawi się 11 listopada gęsina? W jaki sposób ją przyrządzisz? Jeśli znasz przepis na gęsinę - podziel się nim z nami. Czekamy na naszym forum a także pod adresem [email protected]

Poniedziałkowe sympozjum w Kołudzie, będące częścią kampanii promocyjnej pod hasłem "Gęsina na świętego Marcina", otworzy marszałek województwa Piotr Całbecki i dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa Leszek Kawski. Spotkanie naukowców z hodowcami i restauratorami zorganizowały Zakład Doświadczalny krakowskiego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej, Slow Food Polska i samorząd województwa.

Biała kołudzka - najlepsza

- Zebrani dyskutować będą między innymi o tym, jak sprawić, by gęsina - zdrowe, bezpieczne mięso o niskiej zawartości tłuszczu, bogate w korzystne dla organizmu wielonienasycone kwasy tłuszczowe - częściej trafiała na polskie stoły - informuje Beata Krzemińska, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu.

Wśród dyskutantów znajdą się między innymi prof. Jędrzej Krupiński i prof. Juliusz Książkiewicz z IZ oraz prezes Slow Food Polska dr Jacek Szklarek. Uczestnicy konferencji zwiedzą kołudzki Zakład Doświadczalny, który jest właścicielem genotypu najlepszej polskiej gęsi, białej kołudzkiej i dostarczycielem materiału hodowlanego dla gęsich ferm w całej Polsce.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska