Naleśniki z ciepłymi wiśniami są szczególnie hołubione w Belgii, wielbi je jednak coraz więcej łasuchów znad Wisły. Jeśli zastanawiacie się, jak przyrządzić takie naleśniki, dobrze trafiliście! Dzielimy się wypróbowanym przepisem palce lizać.
Polecamy również: Pierogi z jagodami - sprawdzony przepis. Tak smakuje lato
Naleśniki jak zrobić ciasto
Składniki:
- jajko
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mleka
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
- olej (do smażenia)
Wykonanie
- Połącz w misce wszystkie składniki, poza olejem. Ubijaj przez około minutę.
- Na średniej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj ciasto naleśnikowe (porcja powinna przykryć dno patelni) i smaż naleśniki na złoty kolor (z obu stron).
- Przełóż naleśniki na talerz, utrzymuj je w cieple.
Naleśniki z wiśniami nadzienie
Składniki
- około 600 g wiśni
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki korzennych przypraw lub sam cynamon
- jedna - dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- odrobina soku wiśniowego lub wody
Wykonanie
- Dokładnie umyj owoce, następnie - wydryluj czyli pozbaw pestek. Włóż wiśnie do garnka,dodaj cukier i przyprawę korzenną lub sam cynamon.
- Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i przez około 15 minut - duś wiśnie.
- W odrobinie ostudzonego soku wiśniowego lub wody rozprowadź mąkę. Wlej do garnka z owocami. Sprawdź, czy całość jest odpowiednio słodka. Kiedy wiśnie zgęstnieją, zdejmij je z kuchenki.
- Na naleśniki nałóż porcję wiśniowego farszu - zwiń w rożki\kopertę. Posyp cukrem pudrem. Możesz dodać bitą śmietanę albo kulkę lodów waniliowych.

Wideo