Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2016. Jest okazja się wykazać!

Redakcja
Rusza konkurs, który promuje osadzone w polskiej tradycji kulinarnej produkty i dania
Rusza konkurs, który promuje osadzone w polskiej tradycji kulinarnej produkty i dania pixabay.com
Czerpiesz z lokalnej lub regionalnej kuchni? Możesz wziąć udział w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Strefa AGRO Kujawsko-Pomorskie także na Facebooku. Dołącz do nas! Wojewódzki finał XVI edycji jest zaplanowany na 8 maja (Minikowo).

Zainteresowani udziałem? Obok znajdziecie formularze zgłoszeniowe produktu/produktów oraz dań i potraw. Wypełnione należy wysłać do 10 kwietnia na na adres: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, 89-122 Minikowo (z dopiskiem Aleksandra Gajos). 

 

Na początku wyłonieni zostaną laureaci regionalni w czterech kategoriach. Mowa o produktach pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojach i produktach mieszanych oraz najlepszych daniach oraz potrawach regionalnych i tradycyjnych. Potem przyjdzie kolej na wybór kapituły. To właśnie komisja zdecyduje, do kogo trafią prestiżowe Perły 2016. Wraz z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” zostaną wręczone podczas tegorocznego finału (Targi Smaki Regionów w Poznaniu).

 

Przypomnijmy. W ubiegłym roku statuetki Perły zostały przyzanane za kujawsko-pomorskie produkty:

  • Ser nieboszczyk – Hieronim Błażejak
  • Wędzonka domowa – Marek Klonecki

 

Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urzędy Marszałkowskie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska