Zainteresowani udziałem? Obok znajdziecie formularze zgłoszeniowe produktu/produktów oraz dań i potraw. Wypełnione należy wysłać do 10 kwietnia na na adres: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, 89-122 Minikowo (z dopiskiem Aleksandra Gajos).
Na początku wyłonieni zostaną laureaci regionalni w czterech kategoriach. Mowa o produktach pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojach i produktach mieszanych oraz najlepszych daniach oraz potrawach regionalnych i tradycyjnych. Potem przyjdzie kolej na wybór kapituły. To właśnie komisja zdecyduje, do kogo trafią prestiżowe Perły 2016. Wraz z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” zostaną wręczone podczas tegorocznego finału (Targi Smaki Regionów w Poznaniu).
Przypomnijmy. W ubiegłym roku statuetki Perły zostały przyzanane za kujawsko-pomorskie produkty:
- Ser nieboszczyk – Hieronim Błażejak
- Wędzonka domowa – Marek Klonecki
Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urzędy Marszałkowskie.