Takie są przyczyny niskiego poziomu żelaza
Żelazo (łac. ferrum) to jeden ze składników hemoglobiny, białka zawartego w czerwonych krwinkach. Żelazo bierze udział w procesie transportowania tlenu i dwutlenku węgla w organizmie, uczestniczy w metabolizmie komórkowym, wpływa na prawidłową budowę i funkcjonowanie mięśni.
Poziom żelaza we krwi może się zmniejszać w wyniku:
- dostarczania zbyt małej ilości żelaza wraz z pożywieniem,
- przyjmowania leków obniżających poziom żelaza w organizmie (np. leki na zgagę),
- obfitego krwawienia podczas miesiączki u kobiet,
- długotrwałego lub przewlekłego krwawienia z przewodu pokarmowego,
- w okresie zwiększonego zapotrzebowania na żelazo (np. w okresie dojrzewania oraz u kobiet w ciąży),
- zaburzenia wchłaniania w jelitach (np. stan zapalny żołądka i jelit).
Zapotrzebowanie organizmu na żelazo
Według obowiązujących norm, kobiety potrzebują na dobę 2 mg żelaza, natomiast mężczyźni - 1 mg żelaza. Żelazo, które zostaje dostarczone do organizmu wraz z pokarmem, przyswajane jest tylko częściowo, dlatego ważne jest, by dostarczać więcej żelaza, niż wynoszą normy. Zalecana dawka to 10–20 mg na dobę.
Te produkty są źródłem żelaza w diecie
Żelazo dostarczamy do organizmu wraz z pożywieniem. Ze względu na postać żelaza oraz zachodzące w organizmie procesy, dla lepszego wchłaniania żelaza, pokarmy, które zawierają ten pierwiastek, należy przyjmować łącznie z pokarmami bogatymi w witaminę C. To m.in. natka pietruszki, czerwona papryka, czarna porzeczka, kiwi, szpinak.
Żelazo występuje w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
Te produkty zwierzęce są źródłem żelaza:
- podroby (wątroba, serca, nerki),
- pasztety,
- mięso czerwone (np. wołowina, cielęcina),
- owoce morza,
- żółtka jaj,
- kurczak, indyk,
- ryby (np. sardynki, śledzie).
Te produkty roślinne są źródłem żelaza:
- orzechy i nasiona,
- owoce (np. rodzynki, awokado, porzeczki - wszystkie trzy rodzaje, suszone jabłka i śliwki, figi, daktyle, morele),
- warzywa (np. burak, jarmuż, szczaw, brokuł, czosnek, dynia, szpinak, por, zielony groszek, pietruszka wraz z natką),
- kasza gryczana, pęczak, jaglana, ryż brązowy,
- produkty zbożowe (np. otręby, płatki żytnie i owsiane, chleb graham),
- pełnoziarnisty makaron,
- kiełki roślinne,
- kakao i gorzka czekolada.
Niedobór żelaza - takie są objawy, gdy w organizmie brakuje żelaza
Zbyt mała ilość żelaza w organizmie może powodować bardzo uciążliwe objawy. Może też doprowadzić do groźnej dla zdrowia i życia anemii. Zobacz, jakie są symptomy niedoboru żelaza.
Mamy dla Ciebie także inne ciekawe tematy. Przeczytaj:
► NAJMĄDRZEJSZE RASY PSÓW - TOP 8 ras - te psy są najinteligentniejsze na świecie
► KWIATY NA WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH - zdjęcia, inspiracje. Chryzantemy są już niemodne
► TAKA BĘDZIE REKORDOWA WALORYZACJA EMERYTUR 2024 - Oto tabela wyliczeń emerytur po waloryzacji 2024
► KOBIETY O TYCH IMIONACH SĄ WREDNE - One są mściwe i potrafią dopiec do żywego