To daje jedzenie bananów
Banany zawierają w sobie witaminę K, C, A, E oraz B6. To źródło przede wszystkim potasu (360 mg w 100 g owocu), przez co powinny znaleźć się w diecie osób walczących z nadciśnieniem - pomagają w normalizacji ciśnienia krwi, łagodzą napięcie w żyłach i tętnicach. W mniejszych ilościach zawierają również wapń, magnez, jod oraz fosfor.
Banany poprawiają trawienie, to dzięki błonnikowi, który również można znaleźć w ich składzie. Obecne w nich probiotyki pozytywnie wpływają na florę bakteryjną w organizmie. Z kolei magnez sprawia, że regularne spożywanie bananów może wspomóc naszą pamięć i koncentrację.
- Olej z czarnuszki - właściwości. Ten naturalny produkt zwalczy infekcje, alergie i zatrucia
Tyle bananów można jeść w ciągu dnia
Dorosły człowiek, według zaleceń dietetyków, może jeść od jednego do dwóch bananów dziennie. Warto pamiętać, że mimo szeregu pozytywnych właściwości bananów na zdrowie, owoc ten zawiera sporo cukru i jest wysoce kaloryczny. Dobrym pomysłem jest zjedzenie banana wieczorem, ok. 3 h przed snem - wspomoże trawienie, ułatwi wypróżnianie, a zwarte w nim aminokwasy zapewnią spokojny sen.
Nie jedz bananów bezpośrednio przed snem - spowodują wzrost poziomu glukozy i zadziałają pobudzająco.
Osoby z takimi schorzeniami nie powinny jeść bananów. Im banany mogą poważnie zaszkodzić
Mimo że banany są zdrowe i smaczne, istnieją sytuacje, w których ich spożycie może być niewskazane. Lekarze i dietetycy wskazują na konkretne schorzenia, przy których warto ograniczyć spożycie bananów lub całkowicie z nich zrezygnować - listę zobaczysz w poniższej galerii.
Szczególnie osoby z cukrzycą powinny szczególnie uważać na ilość spożywanych bananów. Wysoka zawartość cukrów prostych w bananach może prowadzić do nagłych skoków poziomu glukozy we krwi. Także osoby cierpiące na migreny również powinny zachować ostrożność. Banany zawierają tyraminę, która może wywoływać bóle głowy u niektórych osób.