Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść czosnku. Im czosnek może szkodzić

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Czosnek jest popularnym i zdrowym warzywem. Swój charakterystyczny smak i zapach zawdzięcza olejkom lotnym (eterycznym). Czosnek zawiera mnóstwo witam, minerałów, a przede wszystkim ma działanie antybakteryjne, antywirusowe, zwalcza grzybice i pasożyty. Jednak choć jest bardzo zdrowy, to nie wszyscy mogą go jeść.Zobacz, kto nie powinien jeść czosnku. ►
Czosnek jest popularnym i zdrowym warzywem. Swój charakterystyczny smak i zapach zawdzięcza olejkom lotnym (eterycznym). Czosnek zawiera mnóstwo witam, minerałów, a przede wszystkim ma działanie antybakteryjne, antywirusowe, zwalcza grzybice i pasożyty. Jednak choć jest bardzo zdrowy, to nie wszyscy mogą go jeść.Zobacz, kto nie powinien jeść czosnku. ► Unsplash.com
Czosnek to bardzo popularne warzywo. Stosowane jest jako przyprawa do mięs, ryb, sałatek, pieczywa. Czosnek ma również właściwości lecznicze. Działa bakteriobójczo, antygrzybiczo i przeciwrobaczo, pomaga przy zakażeniach jamy ustnej i górnych dróg oddechowych (dlatego często stosowany jest jako dodatek do past do zębów lub płynów do płukania jamy ustnej). Świeży sok hamuje także rozwój wirusów grypy, działa napotnie, obniża gorączkę i ciśnienie krwi. Czosnek wspomaga prawidłową pracę układu krwionośnego, obniża poziom cholesterolu we krwi. Jednak niektóre osoby powinny unikać czosnku, gdyż może im zaszkodzić. Zobacz, przy jakich schorzeniach nie należy jeść czosnku.

Czosnek pospolity, czosnek zwyczajny (Allium sativum L.) – gatunek byliny należący do rodziny amarylkowatych (podrodzina czosnkowych). Jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą znaną powszechnie pod nazwą czosnek. Warzywo to pochodzi z Azji Środkowej. Czosnek został udomowiony i zaczął być uprawiany już ok. 5 tysięcy lat temu.

Czosnek jest warzywem przyprawowym - używa się go do doprawiania sałatek, sosów, mięs, ryb, owoców morza, a także do pieczywa.

Czosnek - jaka to część rośliny?

Częścią jadalną czosnku jest cebula zwana główką. Złożona jest z kilku do kilkunastu cebulek zwanych ząbkami lub pazurkami. To właśnie cebulę czosnku kupujemy w sklepie i używamy jako przyprawy.

W jakiej postaci czosnek jest najzdrowszy?

Najzdrowszy jest czosnek surowy i właśnie w takiej formie spożywany daje najwięcej korzyści zdrowotnych, jednak ze względu na silny i specyficzny zapach oraz ostry smak, zwykle jemy czosnek w innej postaci, np. po obróbce termicznej.

Świeże ząbki czosnku zawierają sporą dawkę witaminy C (do 31 mg witaminy C w 100 g czosnku). Czosnek to również źródło witamin z grup B (zwłaszcza witaminy B1), składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, fosforu, siarki.

Czosnek swój specyficzny zapach i ostry smak zawdzięcza olejkom eterycznym zawartym w cebuli. Olejek czosnkowy zawiera alliinę oraz enzym allinazę, który po roztarciu czosnku zamienia allinę w allicynę – związek o charakterystycznym zapachu i bakteriobójczych właściwościach.

Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść czosnku

Choć czosnek wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, nie jest wskazany dla niektórych osób, gdyż może wywołać lub spotęgować dolegliwości. Zobacz, kto powinien unikać czosnku w swojej diecie.

Mamy dla Ciebie kilka ciekawych tekstów. Zobacz!
NIEDOBÓR WITAMINY D3 - OBJAWY. Takie symptomy wskazują, że masz za mało witaminy D3
ZIELONA HERBATA - TAKIE SĄ SKUTKI PICIA ZIELONEJ HERBATY. To się dzieje z organizmem, gdy pijesz ten napój

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska