Por jest źródłem takich minerałów jak: wapń, żelazo, potas, cynk czy fosfor. To popularne warzywo, które coraz chętniej wykorzystujemy w kuchni. Bez niego nie wyobrażamy sobie rosołu, ale można go wykorzystać także do surówek, sosów, czy zupy krem.
- Koniecznie sprawdź:Takie są skutki jedzenia pora. To dzieje się z nami, gdy spożywamy to warzywo
Por ma wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto po nie sięgać. Por jest źródłem błonnika, ale i kwasu foliowego oraz antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. Por również sprzyja zmniejszaniu stanom zapalnym w chorobach takich jak cukrzyca typu 2 oraz stany zapalne górnych dróg oddechowych.
Dlatego jeśli nie ma przeciwwskazań do jedzenia porów to powinniśmy po nie sięgać.
Por jest warzywem niskokalorycznym, ma także niski indeks glikemiczny.
Por ma bardzo intensywny smak i zapach jak inne warzywa czosnkowate, jak cebula, szczypiorek czy czosnek. Nadaje się do spożywania na surowo, po lekkim zblanszowaniu lub po obróbce termicznej. Wszystkie części pora są jadalne, część zielona jest ostrzejsza od białej.
Tym osobom por może zaszkodzić
Por nie tylko ma wyrazisty smak, ale i wykazuje właściwości bakteriobójcze. Niestety nie jest wskazany dla każdego. Zobaczcie kiedy lepiej nie jeść pora: