Pierwiastki promieniotwórcze w żywności
Wśród pierwiastków promieniotwórczych występujących w żywności można wymienić rad 226Ra, potas 40K, uran, cez czy stront. Niektóre z nich naturalnie występują w przetworach mlecznych, produktach zbożowych, owocach, warzywach czy wodzie mineralnej. Inne zaś, tak jak rad, migrują z gleby do roślin oraz wody, a następnie dostają się do organizmów zwierząt.
- Przeczytaj także: Te rośliny trzeba przyciąć w kwietniu - mamy listę. Kalendarz ogrodnika na kwiecień
Oto lista najbardziej radioaktywnych produktów spożywczych
To, jak bardzo radioaktywny jest dany produkt spożywczy, zależy od ilości znajdujących się w nim pierwiastków promieniotwórczych. Liderem są orzechy brazylijskie, których aktywność wynosi 6600 pCi/kg. Co jeszcze znalazło się na liście? Szczegóły w galerii:
Radioaktywne produkty spożywcze - czy mogą zaszkodzić?
W pewnym stopniu każdy produkt spożywczy jest napromieniowany. Wspomniane wcześniej orzechy brazylijskie zawierają w sobie rad i potasu, których zbyt wysokie stężenie może upośledzić pracę narządów. Jednak spożywane w normalnej ilości nie dają negatywnych skutków. Rekomendowana dawka to ok. 30 gramów, co odpowiada ok 7 sztukom.
