Węglowodany proste i złożone - to mówią dietetycy
Co mają ze sobą wspólnego ciasteczka, ciasta, batony, makarony, pieczywo, owoce i warzywa? Węglowodany! Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie węglowodany są sobie równe.
Węglowodany proste, które znajdują się w takich produktach jak ciasteczka, ciasta, cukierki i słodkie napoje, są szybko trawione i powodują skoki cukru we krwi. Węglowodany złożone - znajdujące się w owocach, warzywach, pełnych ziarnach, orzechach i nasionach - trawią się wolniej, zapewniając stały poziom energii.
Dietetycy są zgodni, że częściej należy wybierać węglowodany złożone niż proste, aby poprawić ogólny stan zdrowia.
To Cię może też zainteresować
Ile węglowodanów dziennie jeść?
Zapotrzebowanie na węglowodany różni się w zależności od kilku czynników, takich jak zdrowie, kondycja fizyczna czy poziom aktywności. Węglowodany są niezbędnym makroskładnikiem odżywczym, stanowią główne źródło energii dla organizmu, zasilają wszystko - od codziennych czynności po funkcjonowanie mózgu. Występują również w zdrowych produktach, których warto jeść więcej, jak owoce i warzywa.
Dla osoby stosującej standardową dietę 2000 kalorii eksperci zalecają, aby 45-65 proc. dziennych kalorii pochodziło z węglowodanów. To około 900-1200 kalorii lub 225-325 gramów węglowodanów dziennie.
Niedobór węglowodanów może prowadzić do niskiego poziomu energii, zamglenia umysłu i złego nastroju. Aby uzyskać spersonalizowane zalecenia, najlepiej skonsultować się z zarejestrowanym dietetykiem.
Oto oznaki, że jesz za dużo węglowodanów
Dostarczanie zbyt dużej ilości węglowodanów może mieć wiele konsekwencji zdrowotnych. Jakie objawy świadczą, że jemy za dużo węglowodanów? Chociaż dość trudno to określić, dietetycy wskazują osiem ważnych oznak, które mogą sugerować, że przesadzasz z węglowodanami.
Specjaliści radzą, by zwrócić uwagę na znaki ostrzegawcze wysyłane przez organizm, że spożywasz za dużo węglowodanów. Zobacz więcej w naszej galerii: