Papryka ma wiele cennych składników odżywczych. Zawiera ogromną ilość witaminy C, rutynę, bioflawonoidy czy fosfor. W papryce konserwowej dodatkowo znajdziemy olej, który pozytywnie wpływa na przyswajalność witamin. Jest również bogata w kwas foliowy, błonnik, miedź, żelazo, magnez oraz potas.
Przeczytaj także: Takie są skutki jedzenia bananów. To się dzieje z organizmem, gdy jemy banany
Jak zrobić dobrą paprykę marynowaną?
Przepis na paprykę konserwową jest banalnie prosty. Wystarczy woda, ocet, cukier oraz sól. Całość należy wymieszać i zagotować. Aby jednak podkręcić smak naszej papryki można się pokusić o dodatkowe przyprawy. Ważne - papryki nie zalewamy wrzątkiem! Słoiki zalewaj gorącą, ale nie wrzącą zalewą.
Do papryki konserwowej standardowo dodaje się takie przyprawy jak:
- czosnek,
- liście laurowe,
- gorczyca,
- ziele angielskie,
- czarny pieprz.
Dodaj ten składnik do papryki marynowanej, a nikt jej się nie oprze
Dzięki jednemu dodatkowemu składnikowi możemy całkowicie odmienić smak papryki konserwowej. Dodaj tę przyprawę do papryki, a wyjdzie przepyszna. Szczegóły w galerii:
Kulinaria
