Jarmark Produktów Lokalnych w Sicienku przyciąga pasjonatów dobrej kuchni z całego regionu. Podczas wydarzenia promowane są produkty pochodzące od okolicznych przedsiębiorców. Często są to naprawdę małe, rodzinne biznesy, które bazują na przekazywanych z pokolenia na pokolenie recepturach i prawdziwie regionalnych smakach. Chęć zaprezentowania tego bogactwa gastronomicznego i potencjału turystycznego była przyczynkiem do przygotowania pierwszej edycji imprezy.
W tym roku jarmark odbędzie się już po raz czwarty – w sobotę 15 czerwca przy ul. Bydgoskiej 6 w Sicienku. Motywem przewodnim tej edycji jest pradawne ziarno. Uczestnicy imprezy będą mogli nie tylko zaopatrzyć się w produkty od lokalnych wystawców, ale też wziąć udział w szeregu ciekawych atrakcji. W programie przewidziano m.in.: warsztaty piekarskie i płaskorzeźby, panel dyskusyjny, konsultacje z dietetykiem, efektowny pokaz kulinarny autorki bloga „Kuchnia Agaty” czy picie soków na czas. Ta ostatnia atrakcja jest co roku jedną z najbardziej popularnych i wyczekiwanych.
Dodatkowo podczas jarmarku odbędą się dwa konkursy kulinarne: pierwszy etap Bitwy Regionów (organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa) oraz „Smaki Trzech Dolin” (organizowany przez Gminne Centrum Kultury i Biblioteka w Sicienku oraz Lokalną Grupę Działania „Trzy Doliny”). Po werdykcie zaplanowano otwartą degustację potraw konkursowych dla wszystkich uczestników wydarzenia. To świetna okazja, żeby spróbować regionalnych potraw od najlepszych kucharzy.
Zobaczcie, jak wyglądała poprzednia edycja jarmarku i koniecznie przyjdźcie na tegoroczną. Do zobaczenia w Sicienku!