https://pomorska.pl
reklama

Potrawy z jajek na Wielkanoc. Zobacz przepisy na śniadanie, obiad, przekąski i kolację

Karolina Rokitnicka
Zobacz w galerii przepisy na świąteczne potrawy z jajek
Zobacz w galerii przepisy na świąteczne potrawy z jajek Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Jajko jest jednym z kluczowych symboli Wielkanocy. Stanowi też ważny składnik świątecznych potraw. Na jego bazie możemy przygotować śniadanie, obiad i kolację. Polecamy przepisy na mięsa, sałatki i przystawki.

Spis treści

Jajka w kuchni - do czego wykorzystać?

Jajka możemy wykorzystać nie tylko do ciast, ale także do wytrawnych potraw. Można z nich zrobić liczne przystawki czy przekąski, sałatki oraz wykorzystać jako uzupełnienie mięsnego dania. Stanowią główny lub dodatkowy składnik potrawy.

Z czym dobrze komponują się jajka?

Jajka pasują do zielonych liści, np. szpinaku, rukoli czy sałaty. Dobrze komponują się z innymi warzywami (np. papryką, ogórkami świeżymi, kiszonymi, konserwowymi) czy grzybami. Mogą wzbogacać danie mięsne oraz te z szynką czy bekonem.

Przepisy na świąteczne potrawy z jajek zobaczysz w poniższej galerii.

Jak wykorzystać jajka-pisanki?

Gotowane jajka mogą posłużyć nam do zrobienia tarty, kanapek, pasty czy sałatki. Można je też panierować i smażyć.

Symbolika jajek

Jajko to symbol życia, odrodzenia, początku i Chrystusa, który zmartwychwstał.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Podlej tym jeżówki w czerwcu, a twój ogród utonie w kwiatach

Podlej tym jeżówki w czerwcu, a twój ogród utonie w kwiatach

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska