Spis treści
Jajka w kuchni - do czego wykorzystać?
Jajka możemy wykorzystać nie tylko do ciast, ale także do wytrawnych potraw. Można z nich zrobić liczne przystawki czy przekąski, sałatki oraz wykorzystać jako uzupełnienie mięsnego dania. Stanowią główny lub dodatkowy składnik potrawy.
Z czym dobrze komponują się jajka?
Jajka pasują do zielonych liści, np. szpinaku, rukoli czy sałaty. Dobrze komponują się z innymi warzywami (np. papryką, ogórkami świeżymi, kiszonymi, konserwowymi) czy grzybami. Mogą wzbogacać danie mięsne oraz te z szynką czy bekonem.
Przepisy na świąteczne potrawy z jajek zobaczysz w poniższej galerii.
Jak wykorzystać jajka-pisanki?
Gotowane jajka mogą posłużyć nam do zrobienia tarty, kanapek, pasty czy sałatki. Można je też panierować i smażyć.
Symbolika jajek
Jajko to symbol życia, odrodzenia, początku i Chrystusa, który zmartwychwstał.

Wideo