Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Projekt „Polska gotuje tradycją"? Także w Tucholi

JANINA WASZCZUK
Młodzież z ZSLiT w Tucholi poznawała tajniki gotowania pod okiem mistrza
Młodzież z ZSLiT w Tucholi poznawała tajniki gotowania pod okiem mistrza nadesłane
Uczniowie Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi uczą się sztuki kulinarnej od najlepszych. Pod opieką nauczycieli Aleksandry Browarskiej i Grzegorza Knuta, młodzież III klasy technikum żywienia wzięła udział w warsztatach kulinarnych. Okazja? Projekt „Polska gotuje tradycją". Strefa AGRO Kujawsko-Pomorskie także na Facebooku. Dołącz do nas!

Młodzi adepci sztuki kulinarnej przygotowywali trdycyjne polskie zupy - krupnik na żołądkach drobiowych, żurek z białą kiełbasą i jajkiem oraz parzybrodę czyli kapuśniak ze słodkiej kapusty. Dodatkowo usmażono placki ziemniaczane ze świeżych ziemniaków. 

 

Warsztaty kulinarne przeprowadzili kucharze współpracujący z Agencją Rynku Rolnego, między innymi utytuowany szef kuchni Grzegorz Parczewski, mistrz świata BBQ, zdobywca Oskara Kulinarnego oraz brązowego medalu na mistrzostwach świata w Luxemburgu.

 

Profesjonaliści z branży gastronomii poprowadzili również wykład o żywności ekologicznej.

 

- Wspólnie doszliśmy do wniosku, że żywność ekologiczną posiadamy w swoich domach, przygotowując w sposób tradycyjny, bez substancji dodatkowych przetwory domowe, takie jak dżemy, powidła, twaróg czy - prawie już zapomniany dziś - sok z czeremchy - podkreślają nauczyciele. 

 

 

 

 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska