Młodzi adepci sztuki kulinarnej przygotowywali trdycyjne polskie zupy - krupnik na żołądkach drobiowych, żurek z białą kiełbasą i jajkiem oraz parzybrodę czyli kapuśniak ze słodkiej kapusty. Dodatkowo usmażono placki ziemniaczane ze świeżych ziemniaków.
Warsztaty kulinarne przeprowadzili kucharze współpracujący z Agencją Rynku Rolnego, między innymi utytuowany szef kuchni Grzegorz Parczewski, mistrz świata BBQ, zdobywca Oskara Kulinarnego oraz brązowego medalu na mistrzostwach świata w Luxemburgu.
Profesjonaliści z branży gastronomii poprowadzili również wykład o żywności ekologicznej.
- Wspólnie doszliśmy do wniosku, że żywność ekologiczną posiadamy w swoich domach, przygotowując w sposób tradycyjny, bez substancji dodatkowych przetwory domowe, takie jak dżemy, powidła, twaróg czy - prawie już zapomniany dziś - sok z czeremchy - podkreślają nauczyciele.