Prosty przepis na pieczeń rzymską, czyli mięso mielone z jajkiem w środku. Wielkanoc 2020

Strefa Agro
Pieczeń rzymską przygotowuje się bardzo szybko. Agata Wodzień
Jedną z potraw kojarzonych przede wszystkim z Wielkanocą, jest pieczeń mięsna z jajkiem w środku. Skąd w nazwie pieczeni "rzymska"? Trudno znaleźć odpowiedź, bo badacze historii kuchni polskiej są zdania, że danie to przywędrowało do Polski z krajów niemieckich. Pieczeń jest pyszna, może być serwowana na gorąco i po wystygnięciu. Podajemy prosty przepis na jej przygotowanie.

W książkach kulinarnych i blogach/vlogach internetowych znajdziemy różne warianty pieczeni rzymskiej. Podstawą każdej jest jednak mielone mięso - najcześciej wieprzowe, ale znajdziecie też z mięsa indyka - i ugotowane jajka. Pieczeń jest pyszna na ciepło do obiadu i na zimno w plasterkach podana na chlebie.

Pieczeń rzymska - składniki

  • 70 dag mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
  • 1 surowe jajko
  • 4 ugotowane jajka
  • czerstwa bułka np. kajzerka lub 5 łyżek tartej bułki
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • mleko

Użycie musztardy, czosnku czy chrzanu, kolendry i gałki jest opcjonalne - nie lubisz, pomiń, a pieczeń nadal będzie smaczna. Skoro mamy już potrzebne składniki, możemy przystąpić do działania.

To Cię może też zainteresować

Przepis na pieczeń rzymską krok po kroku. Jak ją zrobić? Bardzo łatwo i szybko

  1. Zaczynamy od namoczenia czerstwej bułki w mleku. Gdy już zmięknie, odciskamy ją i przekładamy do miski.
  2. Do miski z bułką dodajemy mięso i pozostałe składniki (poza ugotowanymi jajkami). Dłońmi dokładnie łączymy wszystko na gładką masę.
  3. Przekładamy część mięsa do podłużnej foremki (małej keksówki posmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką. Układamy jajka (oczywiście obrane ze skorupek) i przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Wierzch można posmarować musztardą.
  4. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
Prosty przepis na pieczeń rzymską, czyli mięso mielone z jajkiem w środku. Wielkanoc 2020

Nutri-Score wchodzi do Polski

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie