Właściwości mleka
Mleko cechuje wysoka zawartość białka (głównie kazeina i serwatka), które jest niezbędne do budowy mięśni i regeneracji tkanek. Zawiera również tłuszcze nasycone i laktozę, które są nośnikami energii. W mleku znajdziemy witaminy A, D, B12 oraz ryboflawiny, wapń, potas, fosfor i magnez. Zawartość wapnia i witaminy D pomaga w budowie i utrzymaniu mocnych kości.
Kiedy mleko szkodzi?
Chociaż mleko jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, nie każdy może cieszyć się jego korzyściami bez obaw. Istnieją pewne schorzenia i dolegliwości, przy których spożywanie mleka może nie być wskazane. Mleka nie mogą pić np. osoby uczulone na nabiał. Kiedy jeszcze mleko szkodzi? Oto lista schorzeń:
Alternatywy dla mleka
Na szczęście, rynek oferuje szeroki wybór produktów, które mogą z powodzeniem zastąpić mleko w diecie. Do najpopularniejszych należą napoje roślinne:
- sojowe,
- zbożowe,
- orzechowe,
- wytwarzane z nasion.
To też może Cię zainteresować:
- Oto skutki uboczne stosowania mniszka lekarskiego. Te osoby muszą uważać - takie są przeciwwskazania
