Rodzinne gospodarstwo w Dworzysku w powiecie świeckim. Zobaczcie jak produkują trzodę chlewną [zdjęcia]

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
Jarosław Saldat z synem Mateuszem, który też chce zostać rolnikiem i  producentem trzody
Jarosław Saldat z synem Mateuszem, który też chce zostać rolnikiem i producentem trzody Lucyna Talaśka-Klich
Jarosław Saldat w Dworzysku (pow. świecki) prowadzi gospodarstwo od 1999 roku, które liczyło wówczas 30 hektarów. Dziś zajmuje ono 60 ha.

Przejął je od rodziców, od 2006 roku gospodaruje z żoną Ewą. Już dawno postawił na trzodę chlewną.

PiS zmienia plany w sprawie "piątki dla zwierząt".

Stopniowo gospodarz powiększał areał. - W 2004 i 2005 dokupiłem gruntów i dzięki temu mamy dziś 60 własnych hektarów - mówi rolnik. - Ale wówczas były inne relacje cenowe, bo hektar można było kupić za równowartość dwudziestu tuczników. Dziś, gdy ziemia jest znacznie droższa, a tuczniki tańsze, hektar jest wart nawet tyle co 180 tuczników!

To też może Cię zainteresować

Rocznie gospodarstwo w Dworzysku sprzedaje ok. 550 tuczników.

Więcej informacji z gospodarstwa w Dworzysku - w tekście, który ukaże się w papierowej wersji "Gazety Pomorskiej" 16 listopada.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie