Ryba po grecku - przepis 1
Składniki:
- 80 dag filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, mintaja) mrożonego lub świeżego,
- 50 dag marchewki,
- 15 dag pietruszki,
- cebula,
- 4-5 ziarenek pieprzu,
- szklanka przecieru pomidorowego,
- 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
- do smaku: sól, pieprz, słodka papryka,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Rybę pokrój. Posyp pieprzem i solą. Odłóż.
- Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokrój. Warzywa wrzuć do garnka, dodaj ziarenka pieprzu. Zalej wodą i gotuj przez około 30 minut.
- Dodaj przecier i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i duś przez około 5 minut. Dopraw do smaku.
- Usmaż rybę na oleju i przełóż na półmisek. Połóż na niej gorące warzywa. Potrawa dobrze smakuje też na zimno.
Polecamy również...
Dorsz, halibut lub karp po grecku (z kultowej "Kuchni polskiej" PWE) - przepis 2
Składniki:
- 50 dkg dorsza (odgłowiony, wypatroszony) lub filetów,
- 2-3 łyżki oleju,
- sos grecki (przepis podajemy poniżej),
- 8 dkg marchwi,
- 5 dkg selera,
- 5 dkg pietruszki,
- 10 dkg cebuli,
- 5 dkg koncentratu pomidorowego,
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy,
- sól,
- cukier,
- cytryna lub ocet,
- pieprz,
- papryka,
- przybranie: kilka listków sałaty.
Przygotowanie dorsza, halibuta lub karpia po grecku:
Dorsza oczyścić, opłukać, odcisnąć z wody, odfiletować, pokrajać w poprzek na kawałki szerokości 4 cm, osolić, usmażyć, ułożyć na długim półmisku. Przyrządzić sos grecki (wg przepisu poniższego). Można dodać musztardę. Sos powinien być gęsty o smaku słodkawo-kwaskowym. Rybę na półmisku obłożyć sosem, przybrać sałatą, jarmużem lub gałązkami zielonej pietruszki. Rybę po grecku można podawać na gorąco. W taki sam sposób przyrządza się karpia.
Sos grecki - przepis
Składniki:
- 8 dkg marchwi,
- 5 dkg selera,
- 5 dkg pietruszki,
- 10 dkg cebuli,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy,
- sól,
- cukier,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
- papryka,
- pieprz.
Przygotowanie sosu greckiego:
Warzywa oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie paseczki razem z obraną cebulą. Włożyć do rondelka na rozgrzany tłuszcz, zasmażyć, dodać 2-3 łyżki wody, osolić, dusić do miękkości. Pod koniec duszenia włożyć koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, pieprzem, papryką. Można dodać musztardę. Sos powinien być gęsty, o smaku słodkawo-kwaskowym. Sos ten podaje się do ryb.
Ryba po grecku - w wersji zdrowszej, bardziej dietetycznej
Ryba po grecku, czyli w towarzystwie warzyw z włoszczyzny to klasyka polskiej kuchni. W rybie po grecku, jeśli robimy panierkę z mąki, to właśnie ona jest najmniej zdrowa. Ale wystarczy z niej zrezygnować a zamiast tego upiec czy ugotować na parze i już mamy nie tylko mniej kaloryczną, ale też zdrową wersję tego popularnego dania.
Zobacz również galerię: Te dania jedz bez ograniczeń! Top 6 najzdrowszych tradycyjnych dań wigilijnych [kalorie, zdrowie]
