Sałatki na Wielkanoc
Różnego rodzaju sałatki jada się na Wielkanoc. W wielu domach często obok tradycyjnych wielkanocnych potraw stoją także nowe dania, które wyjątkowo przypadły do gustu domownikom. W ostatnich kilku latach Polacy wprost pokochali sałatkę gyros, czyli tzw. sałatkę warstwową. To bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu sałatka, która pięknie prezentuje się na stole, również tym wielkanocnym.
Zobacz także: Mazurek wielkanocny - tradycyjny przepis. Tak mazurek robiły nasze babcie i mamy
Poznajcie przepis na sałatkę gyros, którą z powodzeniem możecie podać na Wielkanoc.
Sałatka gyros - przepis
Do przygotowania sałatki gyros będziemy potrzebować następujących składników:
filet z piersi kurczaka (podwójny)
średnia czerwona cebula
pół długiego ogórka (można z niego zrezygnować i dać wtedy więcej korniszonów)
jedna papryka
puszka kukurydzy
mała kapusta pekińska (lub pół średniej)
3 ogórki korniszone
ketchup
majonez
przyprawa "gyros"
łyżka oleju rzepakowego (do usmażenia kurczaka)
*czosnek - do przyprawienia kurczaka, jeśli ktoś lubi
szklana miska (koniecznie szklana, żeby było widać warstwy sałatki!)
Przygotowanie (czas trwania ok. 15-20 minut):
Mięso umyć, pokroić w kostkę, doprawić przyprawą "gyros" i czosnkiem (ewentualnie) i usmażyć na jednej łyżce oleju rzepakowego, aż kurczak nabierze złotego koloru. Po usmażeniu odstawić z ognia i przykryć patelnię, by mięso się nie wysuszyło na wiór.
Odsączyć kukurydzę i ogórki korniszone.
Pokroić warzywa. Ogórki i paprykę w kostkę, cebulę w cienkie pióra, kapustę - w plasterki.
Układać w misce warstwami:
- mięso
- cienka warstwa ketchupu
- cebula
- ogórki
- kukurydza
- papryka
- majonez
- kapusta
Całość można ozdobić świeżym szczypiorkiem i posypać delikatnie przyprawą "gyros".
Smacznego!
Zobacz także materiał wideo o wielkanocnych słodkościach: Mazurek czekoladowy i koszyki bezowe według Kingi Filipowicz
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news