Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatki na Wielkanoc - sprawdzone przepisy [PRZEPIS GYROS]

mz
Szukasz przepisu na wielkanocną sałatkę? Zobacz przepis na sałatkę gyros na Wielkanoc.
Szukasz przepisu na wielkanocną sałatkę? Zobacz przepis na sałatkę gyros na Wielkanoc. Marek Zakrzewski
Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć sałatek. Oprócz tradycyjnej, sałatki jarzynowej oraz wariacji na temat sałatek jajecznych w polskich domach coraz popularniejsza - również na święta - stała się sałatka gyros. Poznajcie przepis na sałatkę gyros na Wielkanoc.

Sałatki na Wielkanoc

Różnego rodzaju sałatki jada się na Wielkanoc. W wielu domach często obok tradycyjnych wielkanocnych potraw stoją także nowe dania, które wyjątkowo przypadły do gustu domownikom. W ostatnich kilku latach Polacy wprost pokochali sałatkę gyros, czyli tzw. sałatkę warstwową. To bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu sałatka, która pięknie prezentuje się na stole, również tym wielkanocnym.

Zobacz także: Mazurek wielkanocny - tradycyjny przepis. Tak mazurek robiły nasze babcie i mamy

Poznajcie przepis na sałatkę gyros, którą z powodzeniem możecie podać na Wielkanoc.

Sałatka gyros - przepis

Do przygotowania sałatki gyros będziemy potrzebować następujących składników:
filet z piersi kurczaka (podwójny)
średnia czerwona cebula
pół długiego ogórka (można z niego zrezygnować i dać wtedy więcej korniszonów)
jedna papryka
puszka kukurydzy
mała kapusta pekińska (lub pół średniej)
3 ogórki korniszone
ketchup
majonez
przyprawa "gyros"
łyżka oleju rzepakowego (do usmażenia kurczaka)
*czosnek - do przyprawienia kurczaka, jeśli ktoś lubi

szklana miska (koniecznie szklana, żeby było widać warstwy sałatki!)

Przygotowanie (czas trwania ok. 15-20 minut):
Mięso umyć, pokroić w kostkę, doprawić przyprawą "gyros" i czosnkiem (ewentualnie) i usmażyć na jednej łyżce oleju rzepakowego, aż kurczak nabierze złotego koloru. Po usmażeniu odstawić z ognia i przykryć patelnię, by mięso się nie wysuszyło na wiór.

Odsączyć kukurydzę i ogórki korniszone.

Pokroić warzywa. Ogórki i paprykę w kostkę, cebulę w cienkie pióra, kapustę - w plasterki.

Układać w misce warstwami:
- mięso
- cienka warstwa ketchupu
- cebula
- ogórki
- kukurydza
- papryka
- majonez
- kapusta

Całość można ozdobić świeżym szczypiorkiem i posypać delikatnie przyprawą "gyros".

Smacznego!

Zobacz także materiał wideo o wielkanocnych słodkościach: Mazurek czekoladowy i koszyki bezowe według Kingi Filipowicz

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska