Składniki:
- 3 steki z tuńczyka
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki ziaren sezamu
- 2 czerwone papryki
- 1 ząbek czosnku
- 2–3, średnie dojrzałe pomidory
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1 kromka chleba
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1/3 szklanki oliwy
- sól – do smaku
- ok. 10 młodych ziemniaków
- 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej
Piekarnik nastawiony na górną grzałkę (grill) nagrzej do 190 stopni C. Papryki przekrój na pół, ułóż skórą do góry z połówkami pomidorów. Wstaw do piekarnika i grilluj, aż pomidory zrobią się miękkie, a skórka na ich powierzchni stanie się pomarszczona (ok. 20 minut).
Gdy warzywa ostygną, zdejmij z nich skórkę.
Do pojemnika malaksera włóż warzywa, dodaj ząbek czosnku, oliwę, ocet, mielone migdały oraz chleb. Zmiksuj na gładki sos. W razie konieczności dopraw do smaku.
Fasolkę i ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Rozłóż na półmisku.
Steki z tuńczyka osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj oliwą, posól i obtocz w ziarnach sezamu. Smaż na grillowej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony.
Rybę podawaj na fasolce i ziemniakach, z sosem katalońskim.

